Visok nivo obučenosti čuvara reda i mira

Mar 25, 2019 @ 16:11 | autor Radmila Đević
Visok nivo obučenosti čuvara reda i mira
Društvo
0

Povodom obilježavanja 4.aprila-Dana policije RS Policijska uprava Foča organizovala je u centru grada taktičko-pokaznu vježbu obezbjeđenja štićene ličnosti, simuliranog napada na štićenu ličnost, reagovanje obezbjeđenja na napad hladnim i vatrenim oružjem, kao i reakciju upadnog tima jedinice za podršku, koja je imala zadatak da liši slobode lice koje je upotrijebilo vatreno oružje i sakrilo se u obližnjem objektu. Sve su to posmatrali mališani iz vrtića, osnovci i srednjoškolci, te zainteresovani građani kojima je na ovaj način približen rad i svakodnevna požrtvovanost čuvara reda i mira.

20190325_135550

Blokada puta, presretanje, napad, pucnjava i napadač je za kratko vrijeme uhapšen, a štićena ličnost van opasnosti. Ovako je izgledala policijska vježba na ulicama Foče. Za većinu posmatrača prava predstava, dok je kod najmlađih probudila želju da kada porastu čuvaju sugrađane na istovjetan način. Među njima i šestogodišnji Stefan Lučić:

- Ja bih volio da postanem specijalac, da bih hvatao lopove-kaže Stefan.

Srednjoškolci Nikša Lazović i Angelina Ivanović prvi put su imali priliku da se upoznaju sa radom policajaca na terenu.

- Zanimljivo i interesantno i vrlo korisno jer je policija ta koja čuva nas i našu zemlju-mišljenja su srednjoškolci.

20190325_123115

Čuvari reda kojima građani duguju svaki miran dan i bezbrižnu noć moraju biti vrlo spretni i spremni da u svakom trenutku reaguju pravovremeno.

-Obuku svakodnevno sprovodimo i postoje razni segmenti obuke, a ovo je danas samo dio onoga što sprovodimo u svakodnevnom radu-kaže Darko Vuković, vođa tima Jedinice za podršku PU Foča.

20190325_122733

Policajac radi, policajac ne spava. Tako bi se ukratko mogao objasniti svakodnevan rad krim inspektora. To najbolje zna inspektor Nemanja Trivun, istaknuti pripadnik PU Foča.

- Jeste da je rad osam sati, ali kada napustiš zgradu policije, kada ideš kući, kada si kući i kada spavaš, uvijek si policajac, uvijek moraš biti spreman za dužnost, tako da je prilično i stresan taj dinamični život policajca-rekao je Trivun.

20190325_122334

Policija je, prema riječima načelnika PU Foča Velimira Kostovića, na ovaj način otvorila svoja vrata sugrađanima upoznajući ih sa radom i svim opasnostima sa kojima se susreću policijski službenici, te pokazala da je štit svoje države.

- Policija je budna tokom 24 sata. Jedinica za podršku na nivou PU Foča je jedna jako dobro opremljena i stručno osposobljena jedinica koja je spremna da svakog trenutka i u bilo kojoj prilici bude na raspolaganju građanima s ciljem zaštite lične i imovinske sigurnosti-rekao je Kostović.

20190325_123008

Građane je oduševila i oprema, a naročito naoružanje i tehnička sredstva kojima raspolaže fočanska Uprava. U okviru obilježavanja Dana policije Srpske, pripadnici PU Foča prethodno su darivali krv i održali niz predavanja osnovcima i srednjoškolcima.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara