Vito Arsenić, pjevanjem uz gusle, promovisao „Snoviđenja“ Sava Todovića

Dec 9, 2017 @ 12:15 | autor Nataša Petrović
Vito Arsenić, pjevanjem uz gusle, promovisao „Snoviđenja“ Sava Todovića
Kultura
0

Narodni  guslari iz Foče, Istočnog Sarajeva, Danilovgrada i Plužina, pjevajući pjesme preminulog pjesnika Sava Todovića, promovisali su sinoć u Gradskom pozorištu u Foči novi CD guslara Vita Arsenića pod nazivom „Snoviđenja“.

„Stopama tvojim tragovi ne blijede dok se čuju gusle i gudalo tanko jer, kroz pjesme žive oni što vrijede a jednom se mora mrijeti svakako“ stihovi su Sava Todovića koje je Vito Arsenić posebno istakao na svom novom CD-u. Pored ovih stihova, mogu se čuti i pjesme „Besane noći“, „Legenda o sestrama i pastiru“, „Potonje želje“, u kojima je Savo opisivao ljepote svog kraja, legende ispričane na platou kanjona Tare, besane noći u doma tamnovanja, gdje prilikom nesanice prolazi kroz vijekove srpske istorije pretvarajući istorijske podatke u najljepše pjesničke rime, svojstvene samo njemu.

CD „Snoviđenja“ Vito Arsenić je posvetio upravo svom plemeniku, epskom pjesniku Savu Todoviću: „Ja sam veliki pobornik njegove poezije. On je moj rod i neko ko me je davno, još u osnovnoj školi zavolio i osobio među guslarima sa našeg kraja“.

25075644_10212504834708152_1355148905_o

Tekstovi Sava Todovića pjevali su se i ranije uz gusle. Guslar koji je prvi snimio neku od njegovih pjesama je narodni guslar iz Foče Milorad Čančar Čaruga koji je uz gusle ispjevao „Oslobođenje Foče“. Arsenić kaže da su sve njegove pjesme posebne i da su ih zbog toga snimali veliki majstori na strunama: „Ja sam među posljednjim guslarima do danas koji je snimio njegove pjesme. Veliki guslari su to radili prije mene, tu je pjesma “Srpski besmrtnici“ koju pjeva šest vrhunskih guslara Saša Laketić, Đorđije Koprivica, pokojni Savo Kontić, Bajo Stanišić, Dragan Malidžan i Milorad Prodanović. Mnogo Savovih pjesama je snimljeno ali je, sa druge strane, mnogo ih ostalo u knjigama i to velikih pjesama o Foči, o istoriji, o patnji Srba gdje god oni živjeli, o Kosovu i Metohiji“, rekao je Arsenić koji je dodao da su „Snoviđenja“ dio njegove prve zbirke pjesama „Luče netrnute“, gdje se nalazi nekoliko pjesama koje su obilježile njega i u kojima on opisuje sebe kroz epsku poeziju, opisuje dane svog tamnovanja u Hagu, ali i u zatvorima u BiH.

Na promociji je učestvovao i guslar iz Foče Velibor Živanović koji je još ranije snimio pjesmu Sava Todovića o četniku Spasoju Dakiću, a u izradi su još tri pjesme: „Radim na još tri pjesme od Sava Todovića. Snimiću „Djevojački mramor kraj Tare“ i „Neznani grobovi“, dok se još nisam odlučio za treću pjesmu. Za mene Savove pjesme znače „Oče naš“ u istoriji srpkog naroda jer to to bio jedan veliki pjesnik, možda poslije Radovana Bećirovića Trebješkog, najbolji pjesnik od koga sam ja čuo veličanstvene stihove. Žao nam je što večeras nije sa nama“, rekao je Živanović.

25130098_10212504843348368_857712793_o

Savov veliki prijatelj bio je i narodni guslar Zdravko Knežević iz Plužina, a i danas je poštovalac njegovog lika i djela: „Savo Todović  mi je jedan od najdražih epskih pjesnika koje sam ja upoznao. Izuzetno cijenim njegov rad jer je svaka pjesma koju je on napisao puna emocija. Večeras smo pjevali njegove pjesme, a CD koji je izado Vito Arsenić je izuzetno dobar“, rekao je Knežević koji je dodao da često na festivalima pjeva Savove pjesme.

Pjesme Sava Todovića interesantne su i mlađim generacijama. Na promociji je nastupio je petostruki omladinski prvak pjevanja uz gusle svih srpskih zemalja Maksim Vojvodić iz Danilovgrada, koji je do sada u svojoj karijeri osvojio nagrade na kojima bi mu pozavidjeli i najveći velikani guslarstva: „Knjigu od Sava Todovića „Slobodišta i ognjišta“ dobio sam upravo od Vita Arsenića i iz te zbirke na promociji pjevao sam pjesmu „Pivljanka“ o Jokanović Branki koja je bila komita u vrijeme švabskog terora. Izizetno mi je drago što sam večeras nastupio na promociji CD-a Vita Arsenića pred predivnom publikom u Foči“, rekao je Vojvodić.

25198553_10212504832548098_1535229261_o

Promocijom je zadovoljan  i autor CD-a „Snoviđenja“ Vito Arsenić. Kaže da rado pjeva u Foči, jer su ljudi ovog kraja uvijek voljeli poeziju i gusle.

Vito Arsenić je guslar koji se već nekoliko godina nalazi u samom vrhu guslarstva. Prvak je Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije za 2016.godinu. Iste godine postao je i vicešampion Republike Srpske na festivalu u Nevesinju, a dobio je prvu nagradu publike na Festivalu guslara Republike Srpske 2014. godine u Istočnom Sarajevu i to mu je, kako je istakao, najdraža nagrada do sada.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara