Насловна Друштво Vladika Grigorije: Svetosavski hram je čudesan

Vladika Grigorije: Svetosavski hram je čudesan

2.3 C
Foča

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je danas u Foči da je ovaj grad imao sreću i blagoslov da u poslijeratnom periodu bude ispunjen mladim ljudima, a da su veliki doprinos tome dale Bogoslovija i Bogoslovski fakultet.
Vladika Grigorije je u fočanskom Hramu Svetog Save služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog hrišćanskog praznika Pokrova Presvete Bogorodice, koji je u Foči saborni dan.
On je istakao da je Hram Svetog Save čudesan hram i da od Foče čini nešto posebno i veće.
“Ja sam jedan od onih koji je mislio da Foča nije dobro mjesto za studente, ali kada vidim ovaj hram i ove ljude, vidim da nisam bio u pravu i da je ovo prava stvar. Mislim da je za našu Republiku Srpsku jako važno da imamo što više malih gradova u kojima ima života, a jedan od njih je Foča. Potrudićemo se svi da završimo ovaj hram, koji je jedan od najljepših u kojima sam ja bio u životu”, rekao je episkop Grigorije.

Grisa
Gradnja Hrama Svetog Save, prilozima vjernika i sredstvima opštine i Republike Srpske, počela je 2006. godine na današnji praznik, kada su osveštani temelji.
Starješina Hrama Nenad Tupeša kaže da se trenutno završavaju unutrašnji radovi u priprati.
“To su krstasti svodovi, najkomplikovaniji izvedbeni dijelovi hrama, koji će ubrzo biti omalterisani i okrečeni”, rekao je Tupeša, dodavši da se gradi i česma ispred hrama.

Pokrov Presvete Bogorodice u Foči je tradicionalni saborni dan kada se vjernici iz regije okupljaju, ne samo na liturgiji već cijeli dan provode u veselju i igri ispred crkve.

Nekada je to bilo ispred Crkve Svetog Nikole i na gradskoj pijaci, a početkom gradnje Hrama Svetog Save, prije desetak godina, crkveno-narodni sabor preselio se ispred nove fočanske svetinje.
Ispred hrama će u 14.00 časova nastupiti izvorne pjevačke grupe iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, nakon čega se obilježavanje praznika nastavlja velikim narodnim veseljem, uz muziku i kolo.

Посљедњи текстови

За Задушнице бесплатан превоз према мјесним гробљима

Општина Фоча у сарадњи са Борачком организацијом Фоча, поводом Задушница, у суботу, 6. марта организује посјету мјесним гробљима. Превоз је бесплатан и...

„VELUX“: Замјена кровних прозора није баук

Сви који живе у поткровљу, а са стрепњом дочекују зиму вјероватно нису ријешили најважнију ствар везану за њихове домове – кровне прозоре....

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1....

Расте број заражених, појачане контроле

Број особа заражених вирусом корона, код којих је то тестирањем потврђено, у Фочи је са 12, колико их је било прошлог понедјељка,...

Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

Мјештани пограничних села између Републике Српске и Федерације БиХ у општинама Фоча и Фоча-Устиколина заједничким снагама уредили су локалне путеве и раскресали...