Vodostaji rijeka tokom dana u blagom porastu, najveći rast bilježi Bistrica

Maj 14, 2019 @ 14:04 | autor Nataša Petrović
Vodostaji rijeka tokom dana u blagom porastu, najveći rast bilježi Bistrica
Društvo
0

Vodostaji svih rijeka i riječnih tokova na području opštine Foča tokom dana zabilježili su blagi rast, potvrđeno je u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

Najveći rast vodostaja bilježi rijeka Bistrica, a za sada nema opasnosti od njenog izlivanja. „Obišli smo Miljevinu, jer Bistrica obično tu plavi površine, ali trenutna situacija ne ukazuje na to da bi se mogla izliti iz korita. Pored toga i vodostaj rijeke Govze je u porastu, a mi smo u stalnom kontaktu sa mještanima“, rekao je Čedo Zelović, šef Štaba Civilne zaštite Foča.

DRINA MAJ 2019

Tokom dana i vodostaj Drine zabilježio je rast, koji je uslovljen ispuštanjem vode iz Hidroelektrane „Mratinje“.  „HE Mratinje kontinuirano i planski ispušta vodu iz Pivskog jezera. Danas su radile dvije turbine i ispuštalo se 130 metara kubnih vode u sekundi, zbog čega je vodostaj Drine trenutno povećan“, rekao je Zelović.

Kako su dodali iz Civilne zaštite, dotok vode na Hidroelektranu „Višegrad“ je 300 metara kubnih u sekundi, a ona ispušta, kroz rad dvije turbine, 393 metra kubna vode u sekundi.

Opštinski štab Civilne zaštite nastaviće redovno da obilazi teren te blagovremeno obavještavati stanovništvo o stanju vodostaja putem Radio Foče.

U slučaju potrebe građani se mogu obratiti za pomoć Civilnoj zaštiti i Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj telefona 123.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara