’Vučja stopa’’: Speleoronilačko istraživanje u Foči

Aug 18, 2015 @ 15:07 | autor Igor Janković
’Vučja stopa’’: Speleoronilačko istraživanje u Foči
Društvo
0

Planinarsko-speleološko društvo ’’Vučja stopa’’ iz Foče, zajedno sa speleoroniocima iz Srbije, organizovalo je proteklog vikenda speleoronilačko istraživanje dvije pećine na području opštine Foča- pećine Peruc, u blizini sela Izbišna, i pećine u kanjonu rijeke Bistrice na lokalitetu Bradina.

Fočanski speleolozi ističu da je ovo bilo prvo speleoronilačko istraživanje nakon više od 25 godina na području fočanske opštine. „Zbog velike opasnosti ovog vida istraživanja, broj speleoronilaca je vrlo mali. Uspjeli smo da organizujemo ekspediciju u kojoj su učestvovala tri speleoronioca iz Valjeva i Šapca i da nastavimo istraživanje dvije pećine, koje su nam onemogućili sifoni duboki 11 i 9,5 metara, a dugački 30 i 50 metara. Ipak, zamućenost vode spriječila je cjelokupno preronjavanje i snimanje ovih sifona. Dalje istraživanje biće nastavljeno sljedeće godine“, navode iz PSD „Vučja stopa“.

Članovi ovog društva sljedećeg mjeseca sa speleolozima iz Srbije planiraju istraživanje  speleoloških objekata u okolini Valjeva. Održavanje speleoronilačkog istraživanja pomogla je opština Foča.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara