18 C
Foca
Naslovna Društvo Zagrađe zbližilo Pivljane i Fočake- obnovom hrama, obnovljena uspomena na hercega

Zagrađe zbližilo Pivljane i Fočake- obnovom hrama, obnovljena uspomena na hercega

Obnova manastira Zagrađe zadužbine hercega Stefana Kosače, podno njegove prestonice Sokola na Šćepan Polju u današnjoj Crnoj Gori, još više je zbližila i ujedinila narod pivskog i fočanskog kraja.

Hram koji je iznad mjesta gdje spajanjem Pive i Tare nastaje Drina podigao vladar po kojem je Hercegovina dobila naziv pet vijekova je bio opustošen, bez krova, koji su Turci skinuli da bi pokrili džamiju u Foči, ali sa očuvanom kupolom.

Kada je hercegovoj crkvi prije dvadesetak godina vraćen izvorni izgled, po mnogo čemu neobičan jer je spoj raško-moravskog, romano-gotičkog i orijentalnog stila, i kada je zaživjelo manastirsko bratstvo sa igumanom Lazarom, ovo mjesto je kao magnet počelo da privlači vjernike sa obje strane Tare, kako iz Crne Gore, tako i Republike Srpske.

Pivljanin Mile Cicmil, koji je čest gost manastira, srećan je što je zadužbina hercega od Svetog Save, kako ističe, u punom smislu propojala.

“Svi mi Pivljani smo izuezetno radosni što imamo izvanrednog molitvenika oca Lazara. Uz trud mnogih ljudi koji su pomogli, ovo mjesto je dobilo veliki njegov pečat”, ističe Cicmil, koji je po struci istoričar.

On navodi da se manastir nalazi na izuzetno važnom mjestu gdje počinje Drina i koje ima bogat istorijat.

“Odavde počinje Drina, koja nikad nije razdvajala, nego spajala Srbe i ovo je velika svetinja i za fočanski kraj, za Republiku Srpsku i za sve Srbe koji gravitiraju ovom kraju. Crkva je specifična što je sa nje skinut olovni krov da bi se pokrila Aladža džamija, tako da je više od pet vijekova stajala bez krova i na sramotu nas Pivljana dugo bila neobnovljena. Veliki Gospod Bog je dao da smo se okupili, dabogda obožili i umnožili, da ova svetinja bude na ponos sveg Srpstva”, rekao je Cicmil.

Fočak Dejan Popadić, jedan od dobitnika arhipastirske gramate Eparhije budimljansko-nikšićke za doprinos obnovi manastira, kaže da je 2005. godine sa prijateljima počeo da dolazi u Zagrađe, te da je iz godine u godinu sve više vjernika.

“Zajedno smo sa ocem Lazarom, igumanom manastira Zagrađe. Pomažemo koliko možemo izgradnju ove velike svetinje, koja bi trebalo i nas da gradi”, kaže Popadić.

On ističe da je obnovom crkve podno Soko grada obnovljena i uspomena na Stefana Kosaču, hercega od Svetog Save.

“Ovo je nulta tačka, početak toka rijeke Drine, koja je važna spona u srpskom narodu. Ovo je početak Republike Srpske i temelj Republike Srpske, kako reče mitropolit Amfilohije”, naveo je Popadić.

Nakon dvodecenijske obnove sa izgradnjom manastirskog kompleksa i oslikavanjem bogatog živopisa, koji je djelo igumana Lazara, Hram Svetog Jovana Krstitelja u manastiru Zagrađe juče je osveštan.

Na prijedlog mitropolita Amfilohija, manastir će uz hramovnu slavu Rođenje Svetog Jovana- Ivanjdan, slaviti i obnoviteljsku slavu- prvu nedjelju nakon Vozdviženja Časnog krsta.

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...