Насловна Друштво Zagrađe zbližilo Pivljane i Fočake- obnovom hrama, obnovljena uspomena na hercega

Zagrađe zbližilo Pivljane i Fočake- obnovom hrama, obnovljena uspomena na hercega

11 C
Foča

Obnova manastira Zagrađe zadužbine hercega Stefana Kosače, podno njegove prestonice Sokola na Šćepan Polju u današnjoj Crnoj Gori, još više je zbližila i ujedinila narod pivskog i fočanskog kraja.

Hram koji je iznad mjesta gdje spajanjem Pive i Tare nastaje Drina podigao vladar po kojem je Hercegovina dobila naziv pet vijekova je bio opustošen, bez krova, koji su Turci skinuli da bi pokrili džamiju u Foči, ali sa očuvanom kupolom.

Kada je hercegovoj crkvi prije dvadesetak godina vraćen izvorni izgled, po mnogo čemu neobičan jer je spoj raško-moravskog, romano-gotičkog i orijentalnog stila, i kada je zaživjelo manastirsko bratstvo sa igumanom Lazarom, ovo mjesto je kao magnet počelo da privlači vjernike sa obje strane Tare, kako iz Crne Gore, tako i Republike Srpske.

Pivljanin Mile Cicmil, koji je čest gost manastira, srećan je što je zadužbina hercega od Svetog Save, kako ističe, u punom smislu propojala.

“Svi mi Pivljani smo izuezetno radosni što imamo izvanrednog molitvenika oca Lazara. Uz trud mnogih ljudi koji su pomogli, ovo mjesto je dobilo veliki njegov pečat”, ističe Cicmil, koji je po struci istoričar.

On navodi da se manastir nalazi na izuzetno važnom mjestu gdje počinje Drina i koje ima bogat istorijat.

“Odavde počinje Drina, koja nikad nije razdvajala, nego spajala Srbe i ovo je velika svetinja i za fočanski kraj, za Republiku Srpsku i za sve Srbe koji gravitiraju ovom kraju. Crkva je specifična što je sa nje skinut olovni krov da bi se pokrila Aladža džamija, tako da je više od pet vijekova stajala bez krova i na sramotu nas Pivljana dugo bila neobnovljena. Veliki Gospod Bog je dao da smo se okupili, dabogda obožili i umnožili, da ova svetinja bude na ponos sveg Srpstva”, rekao je Cicmil.

Fočak Dejan Popadić, jedan od dobitnika arhipastirske gramate Eparhije budimljansko-nikšićke za doprinos obnovi manastira, kaže da je 2005. godine sa prijateljima počeo da dolazi u Zagrađe, te da je iz godine u godinu sve više vjernika.

“Zajedno smo sa ocem Lazarom, igumanom manastira Zagrađe. Pomažemo koliko možemo izgradnju ove velike svetinje, koja bi trebalo i nas da gradi”, kaže Popadić.

On ističe da je obnovom crkve podno Soko grada obnovljena i uspomena na Stefana Kosaču, hercega od Svetog Save.

“Ovo je nulta tačka, početak toka rijeke Drine, koja je važna spona u srpskom narodu. Ovo je početak Republike Srpske i temelj Republike Srpske, kako reče mitropolit Amfilohije”, naveo je Popadić.

Nakon dvodecenijske obnove sa izgradnjom manastirskog kompleksa i oslikavanjem bogatog živopisa, koji je djelo igumana Lazara, Hram Svetog Jovana Krstitelja u manastiru Zagrađe juče je osveštan.

Na prijedlog mitropolita Amfilohija, manastir će uz hramovnu slavu Rođenje Svetog Jovana- Ivanjdan, slaviti i obnoviteljsku slavu- prvu nedjelju nakon Vozdviženja Časnog krsta.

Последњи текстови

Објављен јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама

Министарство трговине и туризма Републике Српске објавило је данас јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама за доставу пријаве ради учешћа у реализацији...

Усвојени извјештаји инспекција и општинских установа

На јучерашњој сједници СО Фоча усвојени су извјештаји о раду у прошлој години инспекције за храну и ветеринарске, тржишне инспекције, урбанистичко-грађевинске, водне...

Oпстанак Апотеке Фоча доведен у питање

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су закључак да се у што краћем року припреми анализа стања у Апотеци Фоча са мјерама исласка...

Машић: Општински штаб успјешно управљао ванредном ситуaцијом

Начелник општине Фоча Радисав Машић информисао је одборнике на сједници Скупштине општине о проведеним мјерама и активностима за вријеме епидемије вируса корона...

Кишовито, могуће непогоде уз појачан вјетар

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће падати киша, биће услова и за непогоде уз појачан вјетар и пљускове са грмљавином,...