Naslovna Društvo Zaštiti i valorizovati autothtone proizvode fočanskog kraja

Zaštiti i valorizovati autothtone proizvode fočanskog kraja

0.7 C
Foča

Foča obiluje brojnim autentičnim sortama voća i povrća, šumskih plodova, kao i brojnim drugim potencijalima koji bi u budućnosti mogle biti sigurna pretpostavka formiranju „Slou fud“ zajednice, ali i uvrštavanju na svjetsku listu riznice ukusa.

Istaknuto je ovo na današnjem savjetovanju sa fočanskim proizvođačima zdrave hrane, predstavnicima opštine i opštinske Turističke organizacije koje je održala trebinjska organizacija “Slou fud”, ogranak međunarodne organizacije „Slou Fud Internešenel “.

Nadaleko poznata fočanska riba “drinska mladica” jedan je od 17 proizvoda iz BiH koji se nalaze na svjetskoj listi riznice ukusa kao proizvodi visokog kvaliteta i jedinstvenih aroma. Njoj bi se mogle pridružiti i druge autohtone vrste fočanskog kraja, poput divlje kupine i zelengorske borovnice, kao i proizvodi od zukve i rijetkih vrsta jabuke. Zato je potrebno udruživanje domaćih proizvođača i formiranje “Slou fud” zajednice na području ove opštine, istakla je Gordana Radovanović iz organizacije „Slou Fud“ Trebinje koja je fočanske proizvođače upoznala o smjernicama i načinima funkcionisanja ove organizacije.

-To znači da je potrebno očuvati lokalni biodeverzitet hrane, da sve one vrste koje izumiru, mapiraju preko “Slou fuda”, da se zna koji su to stari proizvodi, voće, povrće, žitarice koje su se ovdje oduvijek sadile, jer je to pouzdanije i sigurnija proizvodnja  , zato što su ti proizvodi svi otporniji i ukusniji od onoga što se može naći u marketima. Dakle, ako smo godinama razvijali poljoprivredu na bazi proizvodnje ogromih količina nekog proizvoda, da to sada bude usmjereno na kvalitet proizvoda koji imaju i bolju cijenu i plasman-pojasnila je Radovanovićeva.

received_780333095781971

Ona je dodala da se takvi proizvodi najbolje valorizuju kroz turizam, jer je u turizmu najvažnije imati nešto što niko drugi nema, a to je magnet za posjetioce.

-Naša iskustva iz Trebinja upravo idu u tom pravcu, pogotovo što se tiče italijanskih turista, ali i svih onih posjetilaca iz zemalja gdje je “Slou fud” dobro razvijen, kao što su Njemačka, Švajcarka, Francuska , Italija jer oni znaju da iza tih proizvoda stoji kvalitet, autohtonost, sigurnost i plus priča koju svaki proizvod ima, a to je obično zanimljiva, kulturna ili turistička priča-rekla je Radovanovićeva.

Milan Gagović, fočanski proizvođač zdrave hrane godinama se bavi proizvodnjom pekmeza od divlje jabuke i autohtonih sorti jabuka koji je čak slao na analizu u Njemačku.

-Analiza je potvrdila da je pekmez veoma zdrav i Nijemci su ga nazvali pekmez-lijek. Da bi se mogao proizvesti u količinama dovoljnim za izvoz potrebno je da se udruži više nas proizvođača i nadam se da ćemo uz pomoć „Slou fud“ organizacije uspjeti u tome-rekao je Gagović.

received_478039862759334

U Turističkoj organizaciji Foče, koja je organizovala savjetovanje, smatraju da Foča može da ima sigurno mjesto u “Slou fud” priči, jer u posljednje vrijeme strani turisti sve više traže autentične proizvode koji su specifični za ovaj kraj.

Poslednji tekstovi

Industrijska zona Brod na Drini sutra bez struje

Zbog radova u trafostanici 35 kV , sutra će bez struje biti Industrijska zona Brod na Drini u periodu od 13.00 do...

Odbojkaši pozivaju navijače: Večeras u Foči važan meč sa Radnikom

U odbojkaškoj Premijer ligi BiH, do odlaska na zimsku pauzu, ostalo je da se odigra još jedno kolo. U posljednjem...

Tri lica uhapšena zbog nanošenja teških povreda sugrađaninu

Fočanska policija lišila je slobode trojicu Fočaka, čiji su inicijali B.S, B.V. i B.M, osumnjičeni da su nanijeli...

Raspisan konkurs za opštinske stipendije

Opština Foča raspisala je danas konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog ciklusa studija za akademsku 2019/2020. godinu. Pravo na opštinsku stipendiju...

Fočaci velikog srca: Za Ivanino liječenje prikupili više od 20.000 maraka

U akciji za pomoć u liječenju trogodišnje Ivane Bjelogrlić, građani Foče su kroz kutije postavljene u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim objektima, donirali ukupno 20.401 konvertibilnu marku, potvrđeno...