Zaustavljanja vozila u glavnoj ulici- stara boljka saobraćaja u Foči

Jul 14, 2017 @ 15:15 | autor Igor Janković
Zaustavljanja vozila u glavnoj ulici- stara boljka saobraćaja u Foči
Društvo
0

U Ulici kralja Petra, glavnoj i najprometnijoj saobraćajnici u Foči, nerijetko dolazi do gužve u saobraćaju izazvane nedozvoljenim zaustavljanjem vozila.

Jedna od specifičnosti Foče je ta da je prva ulica kojom se ulazi u gradsku zonu ujedno i glavna u kojoj su smješteni zgrade opštine, policije, pošte i mnogobrojni poslovni objekti.

Imajući u vidu veliku frekvenciju saobraćaja, svako zaustavljanje vozila uzrokuje probleme i gužve. A zaustavljanja u toj ulici su najčešća- bilo da su u pitanju dostavljači robe ili građani koji ostavljaju vozila na kolovozu da obave kupovinu u nekoj od prodavnica.

glavna 3

Sličan problem je i u Šantićevoj ulici, kada vlasnici trgovinskih radnji blokiraju parking, da bi rezervisali mjesto za dostavno vozilo.

santiceva

Saobraćajna policija pokušava da izađe na kraj sa ovim problemima, stalnom kontrolom i kažnjavanjem nesavjesnih vozača.

Komandir Saoraćajne policije Dalibor Vrećo kaže da je zakon izričit i da je zaustavljanje i parkiranje na kolovozu gdje se saobraćaj obavlja u oba smjera zabranjen.

„Izuzetak nije ni Ulica kralja Petra, a poseban problem je što je ta ulica podijeljena punom linijom, tako da obilaženje svakog zaustavljenog vozila predstavlja takođe prekršaj. Trgovinske radnje u ovoj ulici imaju unutrašnje dvorište i pristup sa te strane, tako da nije neophodno ni dostavnom ni bilo kom drugom vozilu da se zaustavlja na kolovozu i obavlja istovar robe. Ovaj problem djelimično je izražen i u Šantićevoj ulici gdje vlasnici poslovnih objekata ostavljaju gajbe ili pakete da bi rezervisali mjesto za dostavno vozilo. Mi nismo imali prijave, možda i zato što je to problem iz nadležnosti komunalne policije, koja bi se trebala pozabaviti tim ostavljenim predmetima na kolovozu. Uglavnom, nijedan vlasnik niti bilo koje fizičko lice nema pravo rezervisati mjesto na javnom parkingu na ovaj ili bilo koji drugi način“, rekao je Vrećo.

glavna 2

On ističe da je od početka godine kažnjeno oko 400 vozača zbog nezakonitog zaustavljanja i blokiranja saobraćaja u Ulici kralja Petra i posebno u Studentskoj ulici ispred Univerzitetske bolnice.

„Vozači često ostavljaju vozila na ulazu u Univerzitetsku bolnicu, na ulazu u Medicinski fakultet i na lokalnom putu prema Jošanici što dovodi do kolapsa u saobraćaju. Ovakva ponašanja se svakodnevno sankcionišu“, navodi Vrećo.

U ljetnom periodu, bezbjednost saobraćaja nerijetko narušavaju motociklisti, vozeći brzo centralnim gradskim ulicama.

U policiji napominju da redovno kontrolišu i ovaj segment saobraćaja, ali priznaju da su više okupirani kontrolom brzine vozila na magistralnim putevima.

„Policija redovno kontroliše motocikliste, ali građani moraju znati da je u ovom periodu godine naša prioritetna aktivnost na magistralnim putevima, jer na magistralama prema Šćepan Polju, prema Sarajevu i prema Tjentištu veoma je velika frekvencija saobraćaja. Posebno je veliki broj stranih državljana na ovim putevima i veliki je broj saobraćajnih nezgoda u kojima strani državljani učestvuju, tako da težište rada u ljetnom periodu usmjeravamo na ove komunikacije. Na gradskim ulicama u ovom periodu nismo prisutni koliko bi trebalo, međutim, moramo se orijentisati prema onome što predstavlja izvor ugrožavanja saobraćaja, a to su prije svega saobraćajne nezgode na magistralnim putevima koji su u nadležnosti Policijske uprave Foča“, objašnjava Vrećo.

Da je kontrola nedozvoljenog zaustavljanja i parkiranja, te brzine kretanja vozila u fokusu njihovog djelovanja u policiji potrepljuju podacima za ovu godinu. Od 2.800 prekršajnih naloga zabilježenih od početka 2017, polovina se odnosi na ova dva segmenta, tačnije na prekoračenje brzine 1.000 i na nedozvoljeno parkiranje i zasutavljanje 400 izrečenih kazni.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara