Željezni lukovi nakon 22 godine premostili Drinu

Sep 25, 2017 @ 14:06 | autor Igor Janković
Željezni lukovi nakon 22 godine premostili Drinu
Društvo
0

Nakon 22 godine od rušenja, željezni most na rijeci Drini u Foči ponovo je pružio lukove povezavši dvije obale i ukrasivši ulaz u grad iz pravca Goražda i Srbije.

most 2

 

Radnici zvorničkog preduzeća “Enikon gradnja” postavili su i posljednju rešetku, između dva središnja stuba, čime su premostili Drinu, a u toku je spajanje posljednjih elemenata najvećeg od četiri željezna luka.

most 1 kons

Za razliku od starog mosta, kojeg su na mjestu gdje se vijekovima nalazila skela, izgradili Austrougari 1884, a porušila NATO avijacija 1995. godine, novi most je dosta širi, sa dvije kolovozne trake i dvije pješačke staze, ali je zadržao isti izgled ispunivši uslove koje nalaže status nacionalnog spomenika BiH.

most sirina

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da se mjesec dana čekala specijalna dizalica za montiranje konstrukcije, te da je riječ o veoma zahtjevnom poslu.

“ Građevinci kažu da je vjerovatno posljednji most ove vrste koji se pravi na Drini, jer takvih mostova više nema. Sam podatak da je 12 i po hiljada vijaka, teških oko 15 tona, koje je trebalo privrnuti, dovoljno govori koliko je bilo teško sve uraditi”, ističe Mašić.

most radisav

Za dovršetak mosta, čija je dužina 178 metara, širina 10 metara, a težina konstrukcije oko 400 tona, ostalo je još betoniranje i asfaltiranje, te montiranje pješačkih staza.

“Uzdržao bih se od procjene kada će svi radovi biti završeni, jer građeivinci kažu da je rok da se beton osuši oko tri sedmice, a dosta je i kooperanata koji rade svoj dio posla, ali vjerujem da ćemo ga završiti do kraja godine”, rekao je Mašić.

most kon 2

On je podsjetio da je vrijednost mosta oko tri miliona maraka.

“Učešće Vlade Republike Srpske je 600.000 KM, a ostatak finansira opština na period od pet godina”, naveo je Mašić.

On je dodao da se ostaci kontrukcije starog mosta neće prodati u staro gvožđe, već će se iskoristiti za premošćavanje Ćehotine na dva mjesta i još nekih manjih rijeka u seoskim mjesnim  zajednicama.

Obnova mosta, na čijem porušenom dijelu se nalazila “bejli” konstrukcija, preko koje je odvijanje saobraćaja bilo veoma rizično, a dešavale su se i nesreće sa smrtnim ishodom, počela je u maju prošle godine.

Prije šest godina ojačani su temelji  i stubovi, čime je povećana nosivost mosta.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara