Zimska oprema u vozilima obavezna od 15.novembra

Nov 14, 2017 @ 14:29 | autor Nataša Petrović
Zimska oprema u vozilima obavezna od 15.novembra
Društvo
0

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima na putevima u Bosni i Hercegovini, koji podrazumijeva obavezno korištenje zimske opreme u motornim vozilima, na snagu stupa sutra i aktivan je  do 15. aprila naredne godine.

Na putničkim vozilima, kao i na  teretnim vozilima manjim od 3,5 tona zimske gume trebale bi biti postavljene na sva četiri točka, kaže inspektor u Policijskoj upravi Foča Marinko Vukadinović: „Putnička motorna vozila i teretna motorna vozila manja od 3,5 tona, trebali bi imati zimske pneumatike,  čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, na sva četiri točka. Ukoliko ta vozila imaju ljetnje peneumatike, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi, takođe, najmanje 4 mm u prtljažniku moraju posjedovati lance za snijeg. Kada su u pitanju teretna vozila i autobusi, oni bi takođe trebali imati zimske pneumatike, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,  a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat a to je lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg. Ukoliko ta vozila koriste gume sa ljetnim profilom, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm, dužni su u slučaju zimskih uslova postaviti lance za snijeg na pogonskim točkovima i takođe posjedovati i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg)“, rekao je Vukadinović.

On je dodao da se pod zimskim uslovima podrazumijevaju situacije u kojima snijeg pada i hvata se na kolovoz, kada je kolovoz zaleđen, kada pada kiša koja se ledi na kolovozu ili kada na putu ima ostataka ugaženog snijega.

zimski lanci

Prethodnih dana povećana je potražnja zimskih guma, antifriza i permanta, kaže Mladen Čančar, radnik u prodavnici autodijelova „Čančar“ Foča: „Građani često kupuju po dva para zimskih guma, ali ih dosta kupuje i po jedan par koji stavlja na prednju osovinu, a gume s prijeda prebacuju na zadnje točkove. Cijena guma kreće se od 50,00 KM do 150,00 KM, a ona zavisi od broja pneumatika i proizvođača“.

Građani su već počeli da na svoja vozila postavljaju zimske pneumatike kako ih vremenske prilike ne bi iznenadile na putu. Vozači uz to obavezno provjeravaju i permant kao i tečnost za vjetrobranska stakla, kaže Zdravko Novović istruktor u Auto-moto društvu Foča: „Veliki dio vozača je već uradio taj dio posla, a evo svakodnevno dolaze i oni koji nisu, kako bi zamijenili ljetnje gume zimskim. Vozači bi trebali provjeriti i permant a ta usluga je besplatna. Cijena zamjene guma je četiri marke po gumi, a ista cijena je i usluge balansiranja“, kaže Novović.

Svi vozači koji do sada nisu prekontrolisali svoje vozilo pred predstojeću zimu imaće priliku da to urade u srijedu, 22.novembra, besplatno  na pokretnom tehničkom pregledu, koji će u okviru akcije „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima“, koju provodi  Auto-moto savez RS, toga dana biti u Foči, dodaje Novović: „Ispred Auto-moto društva u Foči tog dana svi vozači će besplatno moći da provjere dubinu šare na pneumaticima, da provjere da li im je permant adekvatan za zimu kao i vjetrobransko staklo. Pozivamo vozače da se odazovu akciji“, zaključio je Novović.

Pripadnici Policijske uprave Foča  u narednom periodu će vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme. Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja, saopšteno je iz Policijske uprave Foča.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara