„Zlatni sir“ sa kanjona Tare oduševio ambasadore

Oct 27, 2015 @ 14:53 | autor Igor Janković
„Zlatni sir“ sa kanjona Tare oduševio ambasadore
Društvo
0

Farma „Zlatni bor“ iz Foče, koja se bavi proizvodnjom sira na tradicionalan švajcarski način, počela je polako da osvaja tržište, a među prvim mušterijama su i ambasadori stranih zemalja u BiH, koji su imali priliku da „zlatni sir“ probaju na međunarodnom festivalu vina u Sarajevu- 11. Sarajevo vino vikendu „Art of wain 2015.“ Predrag Džokić, jedan od dvojice vlasnika farme, koja se nalazi na platou kanjona rijeke Tare, kaže da su bukvalno svi ambasadori oduševljeni sirom i da su mnogi od njih naručili veće količine za prijeme u svojim ambasadama. „ Ambasadorka Norveške  je kupila šest kilograma za prijem, a posebno oduševljen bio je ambasador Njemačke, koji je živio u Švajcarskoj, pa je prepoznao o kojoj vrsti sira je riječ. Iz holandske ambasade, takođe, žele da kupuju naš sir za prijeme, a sir se svidio i američkoj ambasadorki koja je otvorila ovaj galmurozni festival na kojem je bilo prisutno više od 80 najboljih vinarija iz čitavog regiona“, priča Džokić.

zlatni sir 3

On ističe da je nakon prvog dana festivala, morao da se vraća u Foču po nove količine sira, a da su prodaju morali stopirati kako bi bilo dovoljno za degustaciju. „ Prezadovoljni smo reakcijama posjetilaca, za dva dana prodali smo više od 100 kilograma sira po cijeni od 35 maraka za kilogram. Bili smo ubjedljivo najskuplji, ali i najbolji. Sklopili smo više ugovora sa vinarijama, koje bi uz svoje vino prodavale i naš sir“, ističe Džokić. Na festivalu je zvanično predstavljen logo i naziv „zlatni sir“.  „ Uradili smo prvi marketing i naš proizvod se polako  ustaljuje na karti sireva u BiH i čitavoj regiji. Logo se svima svidio, a osmislila ga je dizajner Ana Ćosović iz Foče, koja živi i radi u Beogradu. Fočanski sir ima fočanskog dizajnera- pokazali smo da se može napraviti vrhunski proizvod iz Foče“, ponosno ističe Beograđanin Džokić, koji se zaljubljen u ljepotu kanjona Tare nastanio na njegovom platou.

zlatni sir 2

Prodaja će, objašnjava, za početak, dok se ne prošire kapaciteti farme, ići preko interneta- naručivanje mejlom i kućna dostava, što se posebno svidjelo stranim državljanima i ambasadorima u Sarajevu. Farma trenutno broji 30 grla, švajcarske rase Braun Svis, a za proširenje kapaciteta, Džokić i njegov ortak Tatomir Jovičić čekaju da nadležni ispune davno dato obećanje da će popraviti makadamski put do sela i da će obezbijediti normalno snabdijevanje električnom energijom. „ Već dvije godine se borimo sa agregatima i sa propadanjem automobila, promijenili smo već četiri džipa, a i dalje se ništa ne dešava. Napravili smo brend kakvog nema u BiH, a nemamo osnovne uslove. Nadam se da će čelnici prepoznati ovo i napokon omogućiti elementarne stvari u 21. vijeku, kao što su i obećali“, rekao je Džokić.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara