Zlato za “Zlatni sir” na festivalu u Beogradu

Oct 16, 2017 @ 12:10 | autor Igor Janković
Zlato za “Zlatni sir” na festivalu u Beogradu
Društvo
0

„Zlatni sir“ sa farme Zlatni Bor iz istoimenog sela u fočanskoj Mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu /Balkan čiz festival/.

Tvrdi sir, koji se po staroj švajcarskoj recepturi proizvodi od mlijeka alpskih grla, koje se napasaju na platou kanjona Tare, dobio je najviše glasova posjetilaca festivala, dok se na drugo mjesto plasirao sir „Farmersko blago“ iz Livna, a na treće „Kupres milk“ iz Kupresa.

zlatni 3

Predrag Džokić, jedan od dvojice vlasnika farme Zlatni Bor, kaže da je na prethodnom festivalu, na njihovom prvom nastupu, „Zlatnom siru“ prvo mjesto izmaklo za četiri glasa, a da je ovog puta sa nešto zrelijim proizvodom trijumf bio ubjedljiv.

„Kroz festival je prošlo oko 4.000 posjetilaca, a mi smo dobili ubjedljivo najviše glasova, čime smo još jednom potvrdili kvalitet našeg sira“, rekao je Džokić.

zlatni 2

On je naglasio da je nagrada na festivalu ovoj farmi otvorila nove mogućnosti za širenje tržišta.

„Sir je izuzetno tražen, pa smo dogovorili plasman po restoranima i vinskim prodavnicama“, rekao je Džokić.

On je napomenuo da su im i dalje glavne kočnice za razvoj proizvodnje loša putna komunikacija od Foče do Zlatnog Bora i veoma slaba elektro mreža, ali i da u takvim uslovima uspijevaju da naprave vrhunski sir.

Na Festivalu balkanskih sireva u Domu omladine u Beogradu predstavljeno je oko 300 autohtonih sireva iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, a posebnim prezentacijama bili su zastupljeni i sirevi iz Francuske, koja je ove godine bila zemlja-gost festivala.

Nagrada za najbolju inovaciju pripala je „Lisnatom siru“ Ljilje Janjić iz Beograda za srpsku mocarelu sa smokvom i suvim šljivama.

Posjetioci su mogli da uživaju u neobičnim vrstama sireva, ali i vrhunskih vina, te da se na raznim radionicama upoznauju sa tajnama proizvodnje sira.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara