Насловна Друштво Акције мјерења шећера у крви и крвног притиска

Акције мјерења шећера у крви и крвног притиска

28 C
Foča

На двије локације у граду данас је за грађане организовано бесплатно мјерење шећера у крви. У Удружењу дијабетичара Фоча ову активност су организовали у оквиру пројекта „Здрава општина“, а на градском тргу Удружење медицинских сестара и техничара регије Фоча организовало је и бесплатно мјерење крвног притиска. На тај начин ово удружење је обиљежило Међународни дан сестринства.

            Заинтересованост грађана за бесплатно мјерење шећера у крви и крвног притиска била је велика. Удружење дијабетичара своју активност реализује у оквиру пројекта „Едукација и превенција компликација дијабетеса и рано откривање дијабетеса -здрава општина“.

            Предсједник Удружења и координатор пројекта др Ана Владичић каже да је циљ пројекта мјерење шећера у крви и мјерење глигозираног хемоглобина. „Сви грађани наше општине ће имати могућност да измјере обични шећер у крви, односно тромјесечни шећер. Један од циљева пројекта је рано откривање новообољелих, као и редовна контрола болести. Тромјесечни шећер је главни показатељ шећера у крви, односно, показатељ да ли код тих група пацијената постоји компликација болести и одраз на друге органе“, истиче Владичићева.           Пројектом ће бити обухваћено 500 грађана Фоче, а данас су шећер мјерили становници МЗ Центар.

            Грађани су се у великом броју одазвали и на акцију Удружења медицинских сестара и техничара регије Фоча, која је проведена на градском тргу. Прегледано је 190 наших суграђана старости од 30 до 70 година, 50 њих је имало повећан ниво шећера у крви, а 100 Фочака је имало повишен крвни притисак, каже секретар овог удружења, Слађан Милановић. „Као што видите, имамо повећан број грађана, јер у претходне двије године нисмо проводили акцију због пандемије. Резултати нису баш охрабрујући, јер су повишене вриједности крвног притиска, шећер је такође забрињавајући али у мањем броју““, каже Милановић.

            На бесплатно мјерење шећера у крви и крвног притиска махом су се одазвали старији суграђани, али је било и млађих који су хтјели провјерити своје здравствено стање.

За Међународни дан сестринства одабран је 12. мај, дан рођења Флоренс Најтингел, која је утемељивач модерног сестринства.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...