Насловна Култура „Андрићева лица“ пред Фочацима

„Андрићева лица“ пред Фочацима

22.4 C
Foča

У фочанском Центру за културу и информисање отворена је изложба радова академске сликарке из Вишеграда Весне Нешковић о теми “Андрићева лица”, која је посвећена обиљежавању 129 година од рођења Ива Андрића и шездесетогодишњици Андрићеве Нобелове награде.

Српски нобеловац, писац, дипломата представљен је публици на 23 портрета. Сликајући драматичност Андрићевог лика ауторка је кроз  ликовни језик исказала сву снагу коју Андрић носи као необориви стуб српске књижевности, а самим тим и умјетности.

-Андрић је некако увијек присутан у мојој души, животу, посебно што је један дио свог живота провео у Вишеграду, који га је инспирисао на стварање највећих његових дјела. Растући са Андрићем у мени је расла жеља да овјековјечим нашег писца и његову писану ријеч. Представила сам његова лица, али то није само пуко цртање његовог лика, већ су то више Андрићеве мисли кроз цртеже, његово виђење данашњице и будућности. Намјера ми је била да вратим Андрића кога је ова урбана цивилизација бетона, гвожђа и духовне декаденције истиснула и напустила. Можда га на овај начин и вратимо, посебно млађим генерацијама-казала је ауторка изложбе Весна Нешковић.

?

Све значајне датуме из живота јединог српског нобеловца редовно обиљежава вишеградска библиотека. Тако је и изложба „Андрићева лица“ настала поводом 129 година од рођења непревазиђеног хроничара Босне и Балкана и шест деценија од како је овјенчан Нобеловом наградом.

-Овај пут то не радимо кроз књижевне вечери као што је то уобичајено, већ смо одлучили да кроз таленат наше суграђанке Весне Нешковић обиљежимо датуме из живота, али и из дјела нашег нобеловца. Изложба је приказана у Вишеграду, сад у Фочи, а затим ћемо је приказивати и у другим градовима и општинама у Српској-рекла је библиотекарка Миљана Пецикоза.

Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Владимир Пантовић рекао је да поставка Андрићевих портрета свједочи свеприсутност и универзалност српског писца и нобеловца.

-Андрићева дјела, огледи, реченице, мисли и данас су и те како примјењиве-рекао је Пантовић.

Поставка „Андрићева лица“ у Фочи ће бити изложена до краја октобра. Заинтересовани грађани могу је погледати у галеријском простору Центра за културу и информисање.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...