Насловна Друштво Бајрамска традиција: Курбанско месо за комшије

Бајрамска традиција: Курбанско месо за комшије

37.6 C
Foča

Након што је Курбан бајрам дочекан молитвама у џамијама, а славље потом настављено у породичном кругу, Меџлис исламске заједнице у Фочи другог дана овог великог празника наставио је подјелу курбанског меса, које су између осталих добиле и неке јавне установе.

Како то већ годинама ради, фочански Меџлис је радост Бајрама подијелио са суграђанима, дарујући овчије месо Универзитетској болници, Студентском дому и Казнено-поправном заводу у Фочи.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице Фоча Миралем Хоџић каже да је муслимански обичај да се курбанско месо дијели родбини, пријатељима, познаницима и комшијама, а комшије су, истиче, сви у нашој близини, небитно на вјероисповијест.

Хоџић је истакао да је Курбан или Хаџи бајрам празник у вези са обављањем хаџа и клања курбана и посебан је по томе што се приноси жртва- курбан.

„Курбане дијеле највише дјеца и обичај је да се онима који дијеле месо дарује бајрамлук у новцу“, каже Хоџић.

Он наводи да је Ријасет Исламске заједнице у БиХ и ове године омогућио и олакшао клање курбана вјерницима, који због урбанизације немају услове за тај обичај.

„Месо од таквих закланих курбана се спрема за исхрану ученика и ученица медреса, студената и слично, али и оних установа из нашег окружења, па тако и ми у Фочи већ дуже година проводимо такву акцију са нашим Студентским домом, са КПЗ-ом и нашом Болницом“, рекао је Хоџић.

Главни фочански имам је подсјетио да су овчије месо, бајрам банка, баклава и друге посластице неизоставни  дио бајрамских обичаја, али да више од свега Курбан бајрам треба да буде у знаку праштања, помирења и истинске радости, дан када се заборављају све свађе.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...