Насловна Друштво Без короне захваљујући правовременим мјерама и дисциплини

Без короне захваљујући правовременим мјерама и дисциплини

10.3 C
Foča

Фоча је једна од ријетких општина у Републици Српској у којој није било позитивних на вирус корона, чему су значајно допринијели правовремено реаговање општинских и здравствених служби, као и дисциплиновано понашање грађана, речено је данас на састанку општинског Штаба за ванредне ситуације.

Тренутно је у Фочи под здравственим надзором 18 особа, а за 228 лица завршен је надзор.

На ковид одјељењу Универзитетске болнице Фоча остала су још два пацијента из Калиновика позитивна на вирус корона, а опоравило се шест лица, од чега пет из Калиновика и једно из Гацка.

Нико од пацијената није имао теже тегобе, тако да није било потребе за употребу респиратора, речено је на састанку.

Начелник општине Радисав Машић истиче да је од првог дана кризе формиран општински Штаб,  који је у почетку засједао сваког дана и који је окупио све релеванте људе задужене за одређене области.

„Поштовали смо мјере Републичког штаба, али смо неке и пооштравали, а све бојећи се да не буде неких пропуста, тако да смо урадили велики посао. Сада када смо привели отприлике крају ову прву фазу можемо рећи да су мјере дале одличне резултате уз захвалност грађанима што су све то поштовали“, напоменуо је Машић.

Он је навео да је утрошено више од 30 тона дезинфекционих средстава, те да је бесплатно  подијељено више од 8.000 маски.

„Велики посао су урадили људи из здравства, из Дома здравља и Универзитетске болнице, затим сви од полиције до Цивилне заштите, ватрогасци, Црвени крст, Центар за социјални рад, предузећа „Извор“ и „Комуналац“, који су појачано чистили град и радили дезинфекцију. Било кога да заборавимо неће бити у реду“, нагласио је Машић.

Општинске службе нису заборавиле ни социјално угрожене, па је у периоду кризе изазване вирусом корона у Фочи подијељено више стотина пакета хуманитарне помоћи.

„Нико не може рећи, било да је у категорији старих, у категорији социјалних случајева, незапослених, вишечланих породица, да није добио неку врсту помоћи. То је добро што је тако и трудићемо се да наставимо такву динамику и даље“, рекао је Машић.

Студнетски дом у Фочи, који је у овом периоду био намијењен за пацијенте позитивне на вирус корона са лакшим симптомима, а за чим није било потребе, јер је било довољно мјеста у Универзитетској болници, враћен је студентима.

Од 1. јуна, студенти могу ући у своје собе, речено је на састанку Штаба.

Штаб је констатовао да је сада остало на грађaнима да буду опрезни и да је на испиту њихова лична одговорност.

Свима је, а посебно угоститељима, трговцима и власницима других радњи, препоручено да се придржавају прописаних мјера уз савјет грађанима да не иду у локале и објекте у којима се мјере не поштују, што би таквима то била најбоља казна.

Тренутни режим рада угоститељских и трговинских радњи биће на снази до понедјељка, 25. маја, када би општински Штаб требало да дефинише радно вријеме након укидања ванредног стања и полицијског часа.

Последњи текстови

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...

Прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на фочанским ријекама

Неформална група грађана Фоче „Сачувајмо ријеке Фоче“ организује прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на ријеци Бјелави и осталим ријекама на територији општине.

Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

Почетком априла фочанско предузеће „Србињепутеви“ започело је припремне радове на изградњи мини хидроцентрала Бјелава и Мала Бјелава на истоименој ријеци што је...

ОО СДС Фоча: Изјаве Бегије Смајић вријеђају припаднике српског народа

У саопштењу достављеном медијима ОО СДС-а Фоча наводи се да је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске чија је тема била...

Осумњичен да је намјерно возилом ударио пјешака

Фочанска полиција ухапсила је мушкарца чији су иницијали М.Н. из Фоче који је возилом задао тешке повреде суграђанину са иницијалима М.Н, саопштено...