Насловна Друштво Без помака у рјешавању проблема плутајућег отпада на Лиму, Тари и Дрини

Без помака у рјешавању проблема плутајућег отпада на Лиму, Тари и Дрини

26 C
Foča

Проблем неколико хиљада кубика плутајућег отпада на ријекама Лим, Тара и Дрина, који угрожава рад Хидроелектране „Вишеград“, ни након више од годину дана откако је у Вишеграду одржан трилатерални састанак ресорних министарстава Републике Српске, Србије и Црне Горе, није ријешен.

Иако су се представници Црне Горе обавезали да ће у што скоријем временском периоду ријешити ово питање, помака у рјешавању проблема није било. Према тадашњем договору, први резултати требало је да буду видљиви већ крајем 2019. године.

Упркос иницијативама власти у Републици Српској, надлежни органи у Црној Гори по том питању не предузимају ништа, због чега се предузеће „ХЕ на Дрини“ налази у тешким финансијским проблемима и доводи у питање своје даље пословање, пише бањалука.нет.

Из Министарства енергетике и рударства Републике Српске упозоравају да би проблем плутајућег отпада на ријекама могао прерасти у велику еколошку катастрофу, уколико то већ није случај.

-Из извјештаја „ХЕ на Дрини“ можемо видјети начин на који се збрињава плутајуће смеће, које није искључиво са простора Републике Српске. Сви трошкови збрињавања падају на саму хидроелектрану, због чега она има велики финансијски проблем. Због тога очекујемо што скорију реакцију власти у Црној Гори, да се у складу са договорима са задњих састанака приступи у ријешавању овог значајног проблема- рекао је за бањалука.нет Милан Баштинац, помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске.

Он је истакао да је проблем и даље актуелан, те да су напори да се приступи његовом рјешавању, упркос обећањима из Црне Горе, изостали.

-Од задњег састанка, „ХЕ на Дрини“ и даље имају проблем са финансирањем збрињавања отпада, а реакција је изостала из Црне Горе. Министарство жели да се у што мањој могућој мјери направи еколошки проблем, који настаје самим допливом смећа на брану и у том контексту, с обзиром да власт у Црној Гори инсистира на еколошким стандардима, у складу са тим поступају и када је у питању проблем који они узрокују-рекао је Баштинац.

Ријека Дрина са својим притокама, снагом протицања воде, односи материјал који се налази на обалама, а који углавном чини камен, пјесак, дрвна маса различите величине, разна пластична амбалажа и комунални отпад.

Према извјештају „ХЕ на Дрини“  Вишеград, од укупне масе плутајућег отпада, на основу визуелних и практичних запажања, 85 одсто чини дрвни сортимент, док је 15 одсто отпад који генерише становништво.

-Одлучили смо да формирамо комисије које ће испитати тај дио обале и процијенити зашто тај дрвни сортимент долази до ријеке. Договорили смо да људи из националних паркова евидентирају стабла која могу да заврше у Тари. У националним парковима се не врши ни санитарна сјеча, али морамо наћи начин да спријечимо да отпад заврши овдје-изјавио је Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма Црне Горе на састанку у априлу прошле године.

У 2020. години забиљежен је констатни прилив плутајућег отпада на ланчанику Холујац код Вишеграда, али је након ангажовања радника „ХЕ на Дрини“ тај исти отпад прикупљен и превезен на постојећу депонију општине Вишеград. У периоду од фебруара до јуна текуће године извучено је 2.170 квадратних метара отпада, а крајем јуна комплетан отпад је извучен и акумулација је очишћена.

Последњи текстови

Потписани уговори о стипендирању студената из Фоче

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је данас уговоре о стипендирању са 88 студената прве и друге године студија, док ће са...

УБ Фоча: Уз нову амбуланту и нови холтер апарати за мање листе чекања

Недавним преласком у нову зграду Поликлинике, амбуланта за кардиологију Универзитетске болнице Фоча добила је и нову опрему, између осталог и пет холтер...

Сунчано и топло

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити претежно сунчано и топло уз дневни развој облака и услове за локалну краћу кишу...

Почетак остварења давне жеље: Гради се црква сјећања на мучки убијене краљеве војнике

Након седам и по деценија од страдања више хиљада припадника Југословнеске војске у отаџбини на простору од Зеленгоре до Дрине, у Миљевини...

Аква парк „Ушће“: Безбједност посјетилаца на високом нивоу

Фочански  Аква парк „Ушће“ ради уз поштовање свих мјера и препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Техничка исправност воде у базенима...