Насловна Друштво „Библија – зборник искустава“

„Библија – зборник искустава“

22.3 C
Foča

На Православном богословском факултету „Свети Василије Острошки“ синоћ је одржана трибина под називом „Библија и култура – ретроспектива и перспектива“.

Учествовали су магистар Јован Благојевић, теолог из Библијског културног центра из Београда, магистар Сергеј Беук, педагог, културолог и теолог и магистар Вук Јовановић, теолог и религиолог.

Библија, њена учења, правци и тумачења никад нису изгубили на актуелности, а потреба за њом је, чини се, никад већа. У паду моралних вриједности, времену које носи више негативних особина, сва библијска начела су добродошла. Многа тумачења су савременом човјеку страна и непозната али је њена свеопшта вриједност недостижна. Иако је писана у једном давном времену, на одређеном географском простору, другачијим вјерским и историјским околностима, она је примјењива и потребна, али је неопходно представити људима као искуство.

Чуло се то на синоћ одржаној трибини, а магистар Благојевић каже да је Библија мост измкеђу древног и савременог свијета.

„Суштински, Библија је један зборник искустава, које су имали људи са Богом, врло је разнолика и у том контексту је заиста примјенљива јер покрива много ствари. Нема, практично, аспекта живота који се у Библији не третира“, подсјећа Благојевић.

Он додаје да питање повезаности Библије са данашњим животом зависи од начина на који је представљена људима. „Ако је представимо као збирку правила, онда не можемо да је актуелизујемо јер су то правила и закони који су, ипак, писани за одређени историјски, географски и културолошки контекст, али уколико је преставимо као искуство, она је веома актуелна“, каже Благојевић.

У оквиру трибине коју су организовали Библијски културни центар, Дом омладине Београд и ПБФ „Свети Василије Острошки“ из Фоче, представљена је и Благојевићева књига „Библијски путокази“.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...