Насловна Друштво Билећани даровали крв у Фочи

Билећани даровали крв у Фочи

7.9 C
Foča

Чланови Актива добровољних давалаца крви Црвеног крста из Билеће даровали су крв Служби за трансфузијску медицину у оквиру Универзитетске болнице Фоча. Двадесетак Билећана, млађих и старијих, овим хуманим гестом показује да су, како кажу, увијек уз своје Херцеговце.

Седамдесетогодишњи Драгољуб Шаренац, рекордер по броју даривања драгоцјене течности у источној Херцеговини, радо се одазвао акцији у Фочи. Као предсједник Актива добровољних давалаца крви билећког Црвеног крста и предсједник Конференције добровољних давалаца крви у Републици Српској један је од иницијатора добровољног давања крви широм Херцеговине, цијеле Српске, али и Црне Горе .

-Сматрам да смо дали довољно крви, али ово неће бити задњи пут. Како смо договорили, наредни пут из Службе за трансфузију доћи ће у Билећу, како бисмо смањили трошкове. Доста наших суграђана лијечи се у Фочи и нећемо их заборавити-рекао је Шаренац, који је до сада крв дао више од 158 пута.

Шаренац  у наредном периоду остаје у овој хуманој мисији, која му је, како каже, обиљежила живот. Са Шаренцем у Фочи, раме уз раме, билећки фармер Жељко Ивковић и први човјек општине Веселин Вујовић. Фоча им је, кажу, огледало добрих љекара, којима на овај начин узвраћају на брижном лијечењу и људском односу према пацијентима из Билеће.

-У Фочу редовно долазим и ово ми је 63. давање крви. Малу паузу смо направили у посљедње двије године. Приоритет су нам били Невесиње, Требиње, Никшић и Подгорица, али је огромно задовољство поново доћи у Фочу. Ту се лијечи велики број пацијената из Херцеговине, а Фоча је огледало квалитета здравствене заштите, добрих и хуманих људи, па се и ми трудимо да помогнемо колико је могуће-рекао је Ивковић.

-Без обзира што обављам функцију начелника општине, ипак сам грађанин Билеће који подржава све хуманитарне акције, па и добровољно давање крви. Свјесни смо бројности наших суграђана које фочански љекари лијече, на чему смо им захвални-каже Вујовић.

Осим хуманим гестом, Билећани су опредијељени да Фочи помогну и у оснивању сличне организације. Са Фочацима су већ у преговорима о њеном формирању. Фочак Владимир Шремпф вољан је бити актер заједничке приче, као што је и актер данашњег добровољног даривања крви.

-Захвални смо Билећанима који се самоиницијативно и редовно одазивају на акције добровољног давања крви и то о свом трошку. Кад год затреба можемо се ослонити не само на њих, већ и на пријатеље из Гацка, Вишеграда и околних мјеста. Било би важно да и Фоча, као регионални здравствени центар, има удружење добровољних давалаца крви. У договору са трансфузиолозима покушаћемо да оснујемо такво удружење и помогнемо свима којима је потребна крв, без обзира одакле долазе-рекао је Шремпф.

Према ријечима докторке транфузилога Маје Кујунџић, Служба за трансфузијску медицину у оквиру Универзитетске болнице Фоча, тренутно располаже солидним залихама крви што им је пријеко потребно у предпразничном периоду. Врло значајне компоненте резултат су данашње акције хуманих Билећана, са којима како каже, његују дугогодишњу сарадњу. Поздрављају иницијативу за оснивањем удружења добровољних давалаца крви у Фочи и вјерују да ће заживјети с обзиром на то да у овој општини постоји значајан број појединаца који су деценијама редовни даваоци.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...