Насловна Друштво Биро Фоча: Смањује се број незапослених

Биро Фоча: Смањује се број незапослених

7.9 C
Foča

Број незапослених лица у Фочи смањује се из године у годину, а све више се стабилизује тржиште рада, оцјена је фочанске филијале Завода за запошљавање. На њиховој евиденцији тренутно је 2.095 незапослених Фочака, међу којима је највише оних између 55 и 64 године. У овој години, путем свих програма које реализује Завод, а финансира Влада РС, посао је пронашло 229 лица из Фоче.

На фочанском бироу највише је техничара са средњом стручном спремом и квалификованих радника, односно лица са трећим степеном стручне спреме.

 Број високообразованих који су без посла из године у годину се смањује. Када су у питању профили, најмање је доктора медицине, јер је ова струка пожељна и тражена, док је број доктора стоматологије тренутно 17 и тешко долазе до посла.

-Највише је квалифиокавих радника без посла-792, затим 734 лица са средњом стручном спремом. Што се тиче високообразованих са или без радног искуства њих је 152 са 240 бодова, 35 је оних са 180 бодова и 26 је мастера-навео је руководилац фочанске филијале Завода за запошљавање, Милош Милић.

Број лица који су брисани са евиденције фочанског бироа, а који су у међувремену напустили Фочу због пресељења, школовања, проналска посла ван општине или државе или због спајања породице је 33.

-У Србију је отишло шест лица, пет због наставка школовања и ти људи ће се враћати. Двоје је отишло у Хрватску ради запослења, двоје у Федерацију због остварења имовинских права, једно лице у Њемачку, једно у Швајцарску и  више њих у Црну Гору. Са друге стране, двaдесет два лица су се пријавила у Фочи, то су углавном студенти који су овдје завршили факултете и остали да живе-рекао је Милић.

Фоча је, поред Невесиња, општина која годинама повлачи највише средстава кроз Владине програме запошљавања и самозапошљавања, а које реализује републички Завод. У овој години Фочи су за те намјене одобрена средства у износу од готово два милиона марака. Шансу за запошљавање, самозапошљавање, приправнички стаж, добило је више од 200 особа различитих категорија.

-Ове године смо повукли можда и рекордна средства кроз програме запошљавања. Кроз пројекат самозапошљавања запослено је 151 лице. Привредни субјекти запослили су солидан број демобилисаних бораца и ратних војних инвалида. Кроз програм  циљних категорија 48 лица добило је по 5.000 марака за покретање свог приватног малог бизниса. Кроз Владин програм приправника прошло је 15 младих људи, а уз то је и општина Фоча финансирала програм приправника. Кроз програм поврата  пореза и доприноса ријешили смо осам наших суграђана-навео је Милић.

На Бироу очекују да ће и наредне године, у складу са Акционим планом запошљавања у РС,  укључити што већи број активних тражилаца посла у процес рада и повећати укупну запосленост на подрују Фоче.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...