Насловна Друштво Богословија Светог Петра Дабробосанског прославила крсну славу

Богословија Светог Петра Дабробосанског прославила крсну славу

8.3 C
Foča

Ђаци и професори Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи , са вјерним народом и гостима, свечано су прославили крсну славу. У овој богословској школи петогодишње знање тренутно стиче 40 ђака из свих крајева Српске, БиХ, Црне Горе и Србије.

Хришћанска љубав уз коју су одрастали сабрала је младе богослове из цијелог региона у фочанску Богословију. Међу њима је и ученик првог разреда Лука Николић из Херцег Новог.

-Богословију сам уписао да бих се зближио са Богом, а и још одмалена ми се свидио свештенички позив. Овдје имам одличне услове за учење, такође и за ваннаставне активности попут шаха, стоног тениса, кошарке и фудбала-рекао је Николић.

Током петогодишњег школовања богослови се уче и надахњују примјером живота Светог Петра, његовом љубављу према Христу и Цркви.

– Школовање ми је помогло и у осамостаљивању, градњи, сазријевању, и није то само стечено знање из теологије већ и из више наука и области које се овдје изучавају. Планирам да послије завршеног петог разреда упишем Теолошки факултет у Београду-рекао је Ненад Спасојевић, ученик петог разреда.

Услови за боравак ученика и школовање у фочанској Богословији из године у годину све су бољи.

-Уписали смо двадесет шесту генерацију ове године и радимо у добрим условима. Успјели смо да, уз помоћ нашег митроплита и добрих људи, обновимо ђачки дом, спаваонице су реновиране, инвентар је нов, направљене су просторије за ваннаставне активности ђака, па тако сада имају шаховски клуб, тереnе за спорт и једну теретану. Уз духовно, вјежба се и тјелесно здравље-рекао је ректор Љубомир Пријовић.

Са колегама из богословима из Сремских Карловаца, Београда, Крке, Цетиња и Крагујевца фочанска Богословија има дугогодишњу сарадњу.

-Трудимо се да долазимо, окупљамо се, да размијењујемо искуства са колегама у Фочи. Данас је њихова слава и управо још једна прилика да учврстимо наше везе и то су увијек кроисни и драгоцјени скупови за све нас. Богословије су код нас свакако биле прве школе које су изњедриле свештенички подмладак, али и професорски и наставнички кадар.  Омогућују ученицима практично, темељно знање и сигурно имају перспективу-рекао је Благоје Рајковић, вршилац дужности ректора Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу.

Фочанска богословија насљедница је Сарајевске богословије која се сматра и првом високом школом у БиХ, чији датум оснивања је угравиран и на грб Универзитета у Источном Сарајеву.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...