Насловна Друштво Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

17 C
Foča

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и Срђаном Драшковићем са којег су демантовали наводе о угрожености фочанских Бошњака, које су пренијели поједини федерални медији.

Они су поручили да не осјећају никакав вид угрожености или дискриминације по националној или вјерској основи, те да се у Фочи осјећају слободно.

Сафет Чорбо из села Мјешаја у мјесној заједници Брод каже да они који пласирају приче о наводној угрожености Бошњака користе то у политичке сврхе.

Он истиче да је безбједност Бошњака у Фочи на задовољавајућем нивоу, без разлике у односу на друге.

„Ходам градом слободно, нема никакве угрожености, да нас неко застрашује, Бошњаци живе нормално“, наводи Чорбо.

Он је додао да политички представници Бошњака, док су били дио власти у претходном мандату, нису искористили ту позицију да помогну повратницима, већ су се, како он сматра, залагали само за личне интересе.

„Ја се већ дуже времена бавим пољопривредом од које живим. Ко хоће да ради, од пољопривреде може живјети“, поручио је Чорбо.

Гласине о наводној угрожености Бошњака одбацио је и предсједник Савјета мјесне заједнице Јелеч Фуад Шљиво.

„У своје име и у име пуно људи, могу да кажем да ми немамо никаквих проблема. Са начелником смо се договорили да заједно обиђемо повратничке породице, а онај ко шири дезинформације о нашој угрожености нека се правда ономе коме је смислио ту причу“, рекао је Шљиво.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да безбједност Бошњака ни у једном елементу није угрожена у шта се увјерио и на данашњем састанку.

„Обићи ћемо све мјесне заједнице и помоћи људима колико можемо. Желимо да спријечимо било какав вид политиканства и убирања јефитних политичких поена и да пошаљемо јасну поруку људима који овдје живе да је Фоча отворен град за све њене становнике и да немају разлога да брину ни у ком погледу“, рекао је Вукадиновић.

Предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић наводи да на Медицинском факултету у Фочи студира око 50 Бошњака, да неки од њих живе у Студентском дому и да се никада на било шта нису пожалили.

„Креће туристичка сезона, ми смо отворени да радимо и сарађујемо, не интересују нас приче од прије 30 година. Медицински факултет уписује стране студенте, долазе нам људи из Индије, Бангладеша, Непала, Италије и  хоћемо да пошаљемо поруку да је Фоча отворен град и да смо превазишли проблеме из прошлости“, рекао је Драшковић.

Он је позвао Бошњаке да се, уколико постоје проблеми, обрате општинским органима, ако је потребно и њему лично или начелнику општине, те да ће им сигурно изаћи у сусрет и помоћи.

22.6

Посљедњи текстови

Миљевци удружени за чистије и зеленије насеље

Тридесетак мјештана Миљевине окупило се данас у трећој акцији чишћења овог насеља. Уклоњен је отпад, покошена трава, очишћене зелене површине. Резултат је...

Са играчем мање до велике побједе

Фудбалери Сутјеске савладали су Љубић из Прњавора са 3:1 чиме су два кола прије краја такмичења преузели од њега 13. мјесто које...

У четвртак посебна сједница СО Фоча о малим ХЕ и путевима

Скупштина општине Фоча одржаће наредног четвртка, 20. маја, посебну сједницу за чији дневни ред су предложене двије информације- о изградњи малих хидроелектрана...

Пред Сутјеском меч сезоне- против Љубића за сигурну луку

Пред фудбалерима Сутјеске је меч сезоне у којем ако тријумфују преузимају 13. позицију која гарантује опстанак у Првој лиги Српске, са повољним...

Почињу припремни радови за градњу ХЕ „Бук Бијела“

Постављањем камена темељца, у понедјељак 17.маја, почињу припремни радови за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске...