Насловна Друштво Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

25.3 C
Foča

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено је са радионице у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“, којом су професори и студенти Студијског програма стоматологија, Медицинског факултета Фоча, обиљежили Недјељу здравља уста и зуба.

Уз редовне контроле и одржавање хигијене усне дупље, за очување здравља зуба код дјеце предшколског узраста важан је и начин исхране, истичу стоматолози.  

Малишанима је на радионици појашњена улога зуба и правилан начин употребе четкице, како би одмалена почели да усвајају хигијенске навике.

Стручњаци наводе да се у Фочи биљежи побољшање оралног здравља код дјеце, у односу на раније године. Међу најчешћим обољенима зуба малишана је каријес раног дјетинства, каже специјалиста дјечије превентивне стоматологије Драган Ивановић.

-Имамо и појаву са ортодонтским неправилностима, односно нескладом раста и развоја лица и вилица са величином зуба. То се дешава због начина исхране, кашасте хране која се све више користи-рекао је Ивановић.

Он је родитељима савјетовао да воде рачуна о правилном избору четкице и пасте за зубе, коју би требало да бирају према узрасту своје дјеце.

-Сугерисао бих и да у исхрани дјеце угљене хидрате не користе више од једном или два пута током дана-рекао је Ивановић.

Да би могли правилно да одржавају оралну хигијену савјете фочанским малишанима пренијели су и будући доктори стоматологије.

-Сматрамо да је веома битно да дјеца од најранијег узраста схвате важност оралног здравља, одржавања оралне хигијене и избалансиране исхране. Дјеца доста тога знају и ту смо да им помогнемо-рекао је студент пете године Студијског програма стоматологија Срђан Филиповић.

Радионице о важности очувања оралног здравља честе су у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“, истичу у овој васпитно-образовној установи.

-Од прошле године у вртићким групама смо увели обавезно прање зуба послије сваког оброка, што су дјеца добро прихватила-истакла је васпитачица Радијана Дукић.

Поводом Недјеље здравља уста и зуба малишанима су подјељени поклони, а награђени су и најљепши ликовни радови о здрављу зуба, настали на радионицама у вртићу.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...