Насловна Друштво Брушњани уређују мјесно гробље

Брушњани уређују мјесно гробље

25.3 C
Foča

Мјештани Брусана покренули су велику радну акцију уређења мјесног гробља у Громилама, гдје су сахрањене жртве фашизма током Другог свјетског рата и борци Одбрамбено-отаџбинског рата из овог краја. Инцијатива је потекла крајем прошле године. Радови су почели са првим љепшим данима. 

Акцији се одазвало петнаестак мјештана овог краја који су, за почетак, запуштено гробље очистили од корова и уредили гробна мјеста.

Према ријечима организатора акције и предсједника МЗ Брусна, Драгослава Станојевића, план је да се у наредним данима гробље додатно уреди, а потом адекватно огради.

-Урадили смо много посла, искрчили смо, исјекли, уклонили стару ограду, комплетно очистили и припремили терен за будуће радове. Планирамо да поставимо бетонске колце, арматурну мрежу како би гробље било адекватно ограђено. Настојаћемо да урадимо у улазну капију да би гробље изгледало онако како и треба и како то доликује сваком мјесту-рекао је Станојевић за Радио Фочу.

Жеља мјештана је да заједничким финансијским и другим снагама покажу поштовање према онима  који су им, како кажу, све оставили у аманет.

-Оно што би нас требало да обавезује и веже за уређење гробља јесте 11 бораца овог краја који су животе дали у Одбрамбено-отаџбинском рату, да није било њих не би данас било ни Брусана. Такође, ту почивају и борци наши из Другог свјетског рата, међу којима су присталице покрета Драже Михаиловића, а који су гинули за слободу будућих потомака. Многи од њих и сами нису тада имали потомство, па је ред да им се макар одужимо и уредимо им мјесто вјечног починка-рекао је Станојевић.

Уз захвалност према досадашњим учесницима, Станојевић је позвао све људе из Фоче који желе и могу да подрже акцију.

-Људе који се до сада нису одазвали акцији, молим да учествују, ако не могу радно, могу на бројне друге начине. Захвалио бих се свима који су до сада дали допринос радећи на уређењу гробља, јер некад је лакше дати 50 марака, него издвојити вријеме и радити физички. То је некад много више значајно од  новца-истакао је Станојевић.

Брушњани су посебну захвалност упутили фочанском предузећу „Симинг трејд“ које им је бесплатно уступило механизацију за извођење крупних радова, дајући на тај начин огроман допринос реализацији акције.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...