Насловна Друштво Вандали протјерују излетишта

Вандали протјерују излетишта

24 C
Foča

Због дугогодишњег вандалског уништавања излетишта на  десној обали ријеке Ћехотине код насеља Драгочава, чланови Омладинског покрета Фоча били су приморани да у потпуности уклоне излетнички мобилијар. Од једног од најуређенијих омладинских фочанских излетишта, због немара друштва и недостатка еколошке свијести, остала је скоро пуста ледина.

Када је Омладинском покрету Фоча 2015. године ШГ „Маглић“ уступило парцелу поред Ћехотине, замишљено је да то буде уређено излетиште на којем ће уживати и мали и велики Фочаци. Млади су тада уз помоћ суграђана, локалне управе, предузетника и републичког ресорног министарства успјели да подигну и уреде излетиште чији је капацитет био стотинак мјеста за сједење. Умјесто да модерне дрвене кућице, столови и клупе служе за боравак и одмор у природи, неријетко су уништаване, ломљене, паљене. Дугогодишње бацање отпада претварало је овај кутак у сметљиште.

Омладинци су годинама апеловали да се заустави уништавање. Редовно су чистили отпад за суграђанима. У томе су им помагали савјесни и одговорни Фочаци и радни вод општине. Покушавали су чак да садњом дрвећа и цвијећа пробуде еколошку свијест. Све је било узалуд. Чим би се излетиште очистило, за пар дана поново би било девастирано. Ситуација је кулминирала недавним ложењем ватре на дрвеним столовима и разбацивањем стаклене амбалаже по излетишту. Омладински покрет одлучио је да у потпуности уклони излетнички мобилијар, како би се вандализму и уништавању стало у крај.

Дрвене кућице и столове поклонили су суграђанима, који ће их прво реновирати, а потом поставити и намјенски користити у својим насељима, истакао је предсједник Омладинског покрета Младен Мандић.

-Разлог уклањања излетничког мобилијара је смеће које константно излетници остављају иако се свега педесет метара од излетишта налазе контејнери. Друго, све излетне кућице оштећене су и расклимане, а на три од девет  столова у кућицама су вандали ватру запалили и тиме их трајно оштетили. У централном објекту су клупе два пута отуђиване, ми смо на разне начине обнављали мобилијар, чистили и колико толико утицали на свијест излетника, али све узалуд. Када је излетиште изграђено постојала је ограда са три улаза, и то је све почупано и запаљено. Испоставило се да смо нашим суграђанима направили депонију смећа, а не излетиште, те стога не желимо да носимо тај терет. Зато смо позвали све оне који желе да поправе излетнички мобилијар да то учине и одвезу кућице у своје мјесне заједнице под условом да одржавају простор око кућица чистим и уредним. Тако су кућице завршиле у Превраћу, Доњем Пољу, Лазареву, Велечеву-појаснио је Мандић.

Излетишту покрај Ћехотине код Драгочаве, због несавјесног односа друштва, послије пет непуних година дошао је крај.  Међутим, апелима Омладинског покрета о потреби чувања природе и њених драгоцјености није, јер ово није једина локација која је препуштена немару и свакодневном уништавању од људи који живе на подручју општине, која се као ријетко која у Српској може похвалити нетакнутом и сачуваном природом.

-Апелујемо на све људе који бораве у природи да отпад не бацају и остављају, јер заиста је тужна и катастрофална слика окружења. Смеће је крај ријека, на обалама, крај потока, излетишта, у шумама, скоро свуда. Као да овдје не живе људи-рекао је Мандић.

Из Омладинског покрета Фоча поручују да су увијек имали корисне и добре идеје. То што их средина не цијени и што, и поред свих напора и уложеног труда, нису могли да промијене нечију свијест, како кажу, не значи да неко други неће моћи.

-Бетонски темељи омладинског излетишта остали су у насељу Драгочава. Можда некад на том мјесту никне неко много љепше и боље излетиште које ће неке будуће генерације цијенити и одржавати. Ми смо, нажалост, у овој борби савјесних и несавјесних, поражени-поручили су из Омладинског покрета.

Последњи текстови

Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим се до 17. августа забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

У Фочи и даље неповољно епидемиолошко стање

На подручју општине Фоча епидемиолошка ситуација и даље је неповољна, али је и све више опорављених лица, тако да је тренутно 67...

Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

Због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету  за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више...

Повријеђен пјешак на путу Фоча-Брод

У саобраћајној незгоди на регионалном путу Фоча-Брод на Дрини у мјесту Брежине повријеђен је пјешак, када га је док се кретао уз...

Спарно и вруће, увече наоблачење

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано, спарно и вруће, поготово у сјеверним и источним дијеловима, са температуром ваздуха...