Насловна Друштво Веленићи: Рајско мјесто за арапске боричке коње

Веленићи: Рајско мјесто за арапске боричке коње

22.3 C
Foča

Преко пропланака Борја и Челебића, иза густе шуме у Веленићима, у засеоку Подград смјестио се Коњички клуб Веленићи. На том импозантном мјесту, које плијени љепотом и величином, на самој ивици кањона ријеке Таре смјестило се осамнаест коња, које већ три године гаје  Срђан Арсенић и Дејан Дракул.

Двојица младих Фочака, заљубљеника у природу и у коње, купили су десет арапских боричких коња  на некада надалеко познатој ергели на Борикама. Поред љубави према коњима учинили су прије свега хумано дјело, спасивши их глади и зиме. Направили су им уточиште на око хиљаду метара надморске висине у селу Веленићи, засеоку Подград. Ту се родило још њих осам. Направили су уточиште какво само можемо видјети по савременим ергелама у свијету. Стаја, храна, километарски дуги пропланци на платоу кањона Таре свакодневница су ових љепотана, од којих су већина чистокрвни арапски борички  коњи.  

Љубав према коњима родила се изненада, рекао нам је Срђан приликом посјете Веленићима: Не могу рећи да сам од малена волио коње. Љубав се родила изненада, и када су почели да се продају коњи на Борикама ја сам их купио. Они су заиста посебне животиње које све осјете, осјете када сам нерцозан, али и када сам срећан. Осјетим и ја када са њима нешто није у реду. Углавном, они су сви у реду и немамо проблема са њима“.

За Срђана Арсенића ово је посебно искуство. Веленићи, село на којем је одрастао његов отац, свима у Фочи знани као Арса планинар, сада се уцртало а туристичку мапу Фоче. Ергела и Коњички клуб привлаче пажњу све већег броја туриста из разних крајева. Када дођете у Велениће, поред љепоте крајколика која вас очара, својом питомношћу плијене Фахт, Цацо, Искра…само неки чланови најпитомије породице ових крајева. „ Овде је рођен мој отац и одлучио сам се да баш овде то направим јер имамо огрмону љубав према овом мјесту. У засеоку Подград имају четири куће Арсенића и једна кућа породице Шаин. Ми када смо овде дошли 2019.године са коњима, у селу нико није живио, али могу да се захвалим свим мјештанима  који имају земљу овде јер су сви допустилти да ту земљу користим за испашу“, каже Арсенић.

Коњи у Веленићима имају потпуну слободу. Никада се не јашу у заграђеним просторима, већ њихов елегантан галоп можете видјети по оближњим планинама и висоравнима изнад хиљаду метара надморске висине. Честа промјена надморске висине за арапске боричке коње не представља проблем, прича Срђан Арсенић: Јахали смо са Искорм и Звијездом на Љубишњу, која је трећи врх у Босни и Херцеговини, уздиже се на  2238 метара изнад мора. Прије неколико дана јахали смо са Коњског поља на Радовину, на 1992 метра надморске висине. Често јашемо и на Обзир, на узвишење гдје је кањон ријеке Таре најдубљи. За ове коње те надморске висине су нормалне, јер када је Аустроугарска основала ергелу на Борикама 1896. године, гајили су коње који могу да савладавају тежак терен и велике висинке разлике“.

Ангажовањем Арсенића и Дракула Веленићи су макадамским путем спојени на пут десном обалом ријеке Таре. То пружа много веће могућности за развој туризма на овим крајевима, као и за посјету ергели, али и њену комерцијализацију. На самој ивици кањона изграђен је ресторан на отвореном а ускоро се планира и изградња простора за ноћење и боравак туриста. „ Велики број туриста долази на рафтинг Таром али сви углавном имају једноличне понуде. Ми смо хтјели да направимо понуду која нуди нешто другачије и тако смо се одлучили за коње. Планирамо у наредним годинама да правимо како једнодневне излете на ергелу са јахањем, тако и вишедневне посјете туриста у нашим смјештајним капацитетима“.

Поглед на кањон Таре и врхове Дурмитора

Фочаци нису полагали велике наде у то да ће на Веленићима опстати ергела попут оне славне на Борикама, искрено прича Срђан. Међутим временом, мишљење се мјењало и данас све већи број њих посјећује коње: „Нико није вјеровао да ће ово да успије. Али временом наша љубав према коњима је расла а тако и интересовање суграшана за ову причу. Данас мислим да сви знају да постоји ергела у Веленићима, и доста Фочака долази овде како би удахнуо свјеж ваздух и како би уживали у погледу на стрми кањон Таре те на планинске врхове Дурмитора, Маглића и Љубишње“.

Поглед на кањон Таре

Арапски борички коњи некада са Борика, а данас из Веленића, однедавно учествују и у Меморијалном планинарском походу „Стазама Арсенија Арсенића“, који се одржава задњег викенда у години. Овај поход сјећање је на задњу шетњу овог познатог фочанског планинара ивицом кањона ријеке Таре, преко Обзира, Врановине, Дулиног бријега, Ограђенице, Врановине и Мештревца, па све до Веленића.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...