Насловна Друштво Велико интересовање из Србије и Црне Горе за Медицински факултет у Фочи

Велико интересовање из Србије и Црне Горе за Медицински факултет у Фочи

9.2 C
Foča

На Медицинском факултету у Фочи данас су одржани пријемни испити на одсјецима стоматологија, здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација, док је пријемни испит за одсјек медицина, за који је традиционално највеће интересовање свршених средњошколаца, заказан за сутра.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић навео је да се пријавило око 280 кандидата, од којих отприлике половина полаже испите данас, а остали сутра, те да је планиран упис укупно 160 бруцоша на редовне студије.

„Видимо да, према успјесима из средње школе, има пуно добрих студената и ако положе пријемне испите тражићемо проширење листе. Ове године је велико интересовање из Србије и Црне Горе, имамо кандидате из Федерације БиХ и комплетне Републике Српске, од Бањалуке и Приједора до Требиња, тако да је веома разноврсна средина из које долазе кандидати“, рекао је Бокоњић.

Он је додао да је постало тренд да је много више дјевојака него мушкараца међу кандидатима,те да је тај однос ове године 70 напрема 30 одсто.

Стефан Гаћић из Добоја завршио је зубно-стоматолошку средњу школу и жеља му је да образовање настави на одсјеку стоматологије Медицинског факултета у Фочи.

„Спремам се од марта за пријемни и надам се да ћу положити и уписати жељени факултет“, каже Гаћић.

Исту средњу школу као и Гаћић, само у Беранама у Црној Гори, завршила је и Лариса Грцовић из Нове Вароши у Србији.

„Опредијелила сам се за стоматологију, јер волим овај позив“, навела је Грцовићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да се ове године за 15 факултета и двије академије пријавио отприлике исти број кандидата као и прошле године.

„Број планираних мјеста је 1.950. Као и досадашњих година, нејвеће интересовање је за Медицински факултет у Фочи, а поред тога велико интереосвање је за Правни, Машински, Електротехнички факултет, те за програме Филозофског факултета- кинески језик и руски језик и међународни односи“, рекао је Кулић.

На Медицинском факултету у Фочи, на одсјеку медицина, планиран је упис 60 бруцоша на буџету, те по десет на суфинанирању и самофинансирању, а на одсјеку стоматологија 40.

На одсјеку специјална едукација и рехабилатција предвиђено је да се упише 30 студената на редовне и пет на ванредне студије, те на здравственој њези 20 на редовне и десет на ванредне.

Крајем јула први пут ће бити организован и пријемни испит за студирање медицине на енглеском језику за стране студенте, а предвиђен је упис 50 кандидата.

22.6

Посљедњи текстови

Обиљежена 78. годишњица Битке на Сутјесци: Срби су слободарски народ који његује антифашизам

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 78 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату...

Дио Ливада сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.

Омладинским пројектима до бољег амбијента Фоче

Уређење спортско-рекреативних терена и купалишта, еколошке акције, промотивне туристичке манифестације, само су неки од пројеката које ће у наредном периоду реализовати пет...

Стони тенис: Јована Зечевић у кадетској репрезентацији БиХ

Стонотенисерка фочанске „Перућице“ Јована Зечевић на контролном турниру у Бањалуци освојила је друго мјесто, чиме се пласирала у „Б“ програм кадетске препрезентације...

Дио насеља Ливаде сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.