Насловна Друштво Велико интересовање из Србије и Црне Горе за Медицински факултет у Фочи

Велико интересовање из Србије и Црне Горе за Медицински факултет у Фочи

13.5 C
Foča

На Медицинском факултету у Фочи данас су одржани пријемни испити на одсјецима стоматологија, здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација, док је пријемни испит за одсјек медицина, за који је традиционално највеће интересовање свршених средњошколаца, заказан за сутра.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић навео је да се пријавило око 280 кандидата, од којих отприлике половина полаже испите данас, а остали сутра, те да је планиран упис укупно 160 бруцоша на редовне студије.

„Видимо да, према успјесима из средње школе, има пуно добрих студената и ако положе пријемне испите тражићемо проширење листе. Ове године је велико интересовање из Србије и Црне Горе, имамо кандидате из Федерације БиХ и комплетне Републике Српске, од Бањалуке и Приједора до Требиња, тако да је веома разноврсна средина из које долазе кандидати“, рекао је Бокоњић.

Он је додао да је постало тренд да је много више дјевојака него мушкараца међу кандидатима,те да је тај однос ове године 70 напрема 30 одсто.

Стефан Гаћић из Добоја завршио је зубно-стоматолошку средњу школу и жеља му је да образовање настави на одсјеку стоматологије Медицинског факултета у Фочи.

„Спремам се од марта за пријемни и надам се да ћу положити и уписати жељени факултет“, каже Гаћић.

Исту средњу школу као и Гаћић, само у Беранама у Црној Гори, завршила је и Лариса Грцовић из Нове Вароши у Србији.

„Опредијелила сам се за стоматологију, јер волим овај позив“, навела је Грцовићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да се ове године за 15 факултета и двије академије пријавио отприлике исти број кандидата као и прошле године.

„Број планираних мјеста је 1.950. Као и досадашњих година, нејвеће интересовање је за Медицински факултет у Фочи, а поред тога велико интереосвање је за Правни, Машински, Електротехнички факултет, те за програме Филозофског факултета- кинески језик и руски језик и међународни односи“, рекао је Кулић.

На Медицинском факултету у Фочи, на одсјеку медицина, планиран је упис 60 бруцоша на буџету, те по десет на суфинанирању и самофинансирању, а на одсјеку стоматологија 40.

На одсјеку специјална едукација и рехабилатција предвиђено је да се упише 30 студената на редовне и пет на ванредне студије, те на здравственој њези 20 на редовне и десет на ванредне.

Крајем јула први пут ће бити организован и пријемни испит за студирање медицине на енглеском језику за стране студенте, а предвиђен је упис 50 кандидата.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...