Насловна Друштво Видовданско сјећање на младе краљеве војнике и миљевинске борце

Видовданско сјећање на младе краљеве војнике и миљевинске борце

-9 C
Foča

На једном од најмасовнијих стратишта, код спомен-крста у близини јаме Понор, у фочанској мјесној заједници Миљевина, данас је служен помен за више хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини, које су партизани убили у мају 1945. године.

Седамдесетогодишњи мјештанин села Будањ Војо Матовић присјетио се свједочења свога оца Василија, који је био очевидац масовног страдања младих краљевих војника.

-Отац ми је причао да је, док је обрађивао своје имање, видио како партизани цијели дан довозе људе. Ту су их везали, убијали и бацали у јаму Понор, након чега су аплаудирали – присјећа се Матовић.

Матовић прича да су партизани одлично знали гдје се краљеви војници крију и да су их хватали на превару.

-Ранковићеви људи су бацали летке и позивали Дражине борце да се предају и да им нико ништа неће урадити. Они нису знали да ће их убијати и предавали су се- рекао је Матовић.

Он је навео да је мјештанка тог села Цвија Станковић помогла једном војнику, који је успио да се извуче из јаме Понор.

-Сакрио се у сијено у оближњој ливади, она га је нашла и рекла му да крене преко Брода на Дрини, у правцу Црне Горе, како би спасао живот- каже Матовић.

Из Борачке организације наводе да годинама указују на овај злочин, али да и даље изостаје подршка из Србије, одакле су углавном били млади војници.

-Углавном су страдали војници из Краљева, Ваљева, Крагујевца и Чачка. Контактирали смо удружења из Србије, али они нису били заинтересовани за овај злочин. У Србији је и даље присутно погрешно мишљење да је злочин починило локално становништво, јер су, према нашим сазнањима, до деведесетих година у школама учили да је то урадио народ Фоче, Миљевине и Калиновика- рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић.

Прије пар година покренута је иницијатива да се у Миљевини изгради спомен-храм припадницима Југословенске војске у отаџбини који су на том подручју убијени у масовним ликвидацијама.

– Превели смо земљиште у насељу Миљевина и ових дана очекујемо освећење. Надам се да ћемо у догледно вријеме успјети да изградимо спомен-храм- рекао је парох миљевински Љупко Медовић.

Процјењује се да је на простору од Зеленгоре до Горажда убијено 7.000 краљевих војника, док их је у јаму Понор бачено око 2.000.

Уз жртве из Другог свјетског рата, помен је служен и за 100 српских бораца и 27 цивила, мјештана Миљевине, који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Посљедњи текстови

На првом пливању за Часни крст у Миљевини учествовало 40 одважних пливача

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, на ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача, међу њима...

УГ „Бјелава“: Настављамо борбу против градње МХЕ

Удружење грађана „Бјелава“ наставља борбу против изградње малих хидроелектрана на Бјелави како би сачували ријеку која водом снабдијева цијелу Фочу, као и...

ПУ Фоча: Повећана стопа криминалитета, висока расвијетљеност кривичних дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Фоча у 2020. години, у односу на претходну годину, повећан је број кривичних дјела и нарушавања...

Претреси у Новом Горажду и Чајничу у вези са кладионичарским дојавама

Припадници Полицијске станице Ново Горажде, по наредби Основног суда  Вишеград, извршили су претрес на више локација у општинама Чајниче и Ново Горажде...

У Фочи све повољнија епидемиолошка ситуација

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Фоча из седмице у седмицу је све повољнија, о чему говори податак да је у Дому здравља...