Насловна Друштво „Виртуелна стварност у Перућици“ – јединствено истраживање богатства прашуме

„Виртуелна стварност у Перућици“ – јединствено истраживање богатства прашуме

29 C
Foča

 „Виртуелна стварност у Перућици“ назив је пројекта који је данас представљен у  Националном парку „Сутјеска“, а који ће омогућити лакше истраживање једне од ријетких европских прашума.

Пројекат предвиђа постављање савремених камера на најатрактивнијим локацијама у прашуми Перућица. На овај начин сви корисници интернета моћи ће виртуелно да посјете ово заштићено подручје.

-За сада је планирано да поставимо пет камера које ће се напајати преко соларних панела. Камере ће видео сигнал слати бежичним путем до Центра за виртуелну стварност на Тјентишту, гдје ће посјетиоци моћи да виде све оно што се дешава у прашуми у реалном времену. Све ово моћи ће да виде и корисници интернета, јер ће сви садржаји бити доступни на званичној интернет страници Националног парка „Сутјеска“ – рекао је Мирко Пантић из предузећа „Матрикс системс“ Пале.

Центар за виртуелну стварност, који ће бити на Тјентишту, понудиће посјетиоцима и научницима могућност једноставнијег истраживања. У плану су и различити едукативни програми.

-Обновићемо један девастирани објекат и направићемо конгресну салу са око 400 мјеста. То ће бити база за ученике, школе, студенте и факултете. Предвиђен је и један посебан простор за малу дјецу, која ће путем 3Д наочара и остале технологије моћи да виде богатство Перућице. Биће ово јединствен објекат у овом дијелу Европе- рекао директор Националног парка „Сутјеска“ Дејан Павловић.

Посебну корист од пројекта имаће и студенти, јер ће им омогућити континуирано праћење стања у овом прашумском резервату, сматра декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Војислав Дукић.

-Све више постајемо свјесни значаја непроцјењиве вриједности Националног парка „Сутјеска“. Ово је јединствен пројекат у овом дијелу Европе и омогућиће нам да цијеле године пратимо стање у прашуми Перућица. То нам је врло значајно у наставном процесу- рекао је Дукић.

Стручњаци сматрају да ће иновативни туристички производи повећати посјећеност најстаријег националног парка у Босни и Херцеговини.

-Постоје људи који због одређених предрасуда, без обзира каквог карактера оне биле, никада неће ни помислити да уђу у прашуму. Овај пројекат је добар у том сегменту зато што ће унутрашњост Перућице бити визуелно доступна. Моћи ће да виде шта је та природна лабораторија Перућица, како то све изгледа и на крају, када све то упознају, моћи ће да се одлуче да оду и да прошетају и уживају у Перућици- рекао је начелник одјељења за природно насљеђе при Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Драган Ковачевић.

Пројекат заједнички спроводе Национални парк „Сутјеска“, бањалучки Шумарски факултет и предузеће „Матрикс системс“ из Пала. Укупна вриједност пројекта је 280.000 евра, од чега је Европска унија издвојила 240.000 евра.

Последњи текстови

Расте број заражених у Фочи, љекари упозоравају на опрез

Епидемиолошка ситуација у Фочи се погоршава и расте број позитивних лица на вирус корона, због чега стручњаци упозоравају на строго придржавање прописаних...

ОО СДС: Скромно обиљежавање Петровдана због епидемиолошке ситуације

Због тренутне ситуације изазване вирусом корона и према препорукама Кризног штаба ОО СДС Фоча неће бити у могућности да крсну славу, Петровдан,...

Oбјављени резултати конкурса за општинске стипендије

Општина Фоча објавила је данас резултате конкурса за додјелу стипендија за академску 2019 / 2020. годину, у којој ће се из локалног...

До 15.јула пријаве за бањско лијечење ратних војних инвалида

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида саопштено је да је пројекат бањског лијечења за ту категорију, који је био обустављен, поново одобрен...

Сунчано и веома топло вријеме

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити сунчано и веома топло вријеме, уз даљи пораст температуре ваздуха која ће достићи и...