Насловна Друштво Висок ниво обучености спасилачких служби Фоче и Плужина

Висок ниво обучености спасилачких служби Фоче и Плужина

7.9 C
Foča

Показном вјежбом спасавања повријеђених из рушевина након земљотреса и објеката захваћених пожаром, те у саобраћајним несрећама у Фочи је обиљежен Међународни дан Цивилне заштите. Уз фочанске спасилачке службе, спремност, обученост и ефикасност заједничког дјеловања демонстрирали су и спасиоци из Плужина.

У разорном земљотресу урушио се кров двоспратнице, излази су блокирани, букнуо је пожар на електроинсталацијма, повријеђени су заробљени у објекту, дио је сценарија по ком је уз спасиоце знање и способност показало и медицинско особље Дома здравља Фоча.

Приказано је гашење пожара, вертикални транспорт повријеђених помоћу ужади, као и евакуација из аутомобила приликом тешких саобраћајних несрећа.

-Током симулације превртања путничког моторног возила припадници Територијално ватрогасне јединице Фоча и Службе за заштиту и спасавање из Плужина исјецали су кров аутомобила хидрауличним алатом, како би дошли до повријеђене особе. Екипе Дома здравља и Црвеног крста показале су способност у пружању медицинске помоћи и збрињавању повријеђених- рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Фоча Милош Јакић.

За припаднике фочанске Територијалне ватрогасне јединице ово је прилика и да се додатно припреме за предстојећу туристичку сезону, када нису ријетки пожари, али и саобраћајне незгоде.

-Важно је да смо приправни и увијек спремни да интервенишемо и помогнемо у случају несрећа-рекао је командир јединице Радојица Малиш.

Вјештинама у пружању прве помоћи истакли су се чланови Општинске организације Црвеног крста. Међу њима и Милош Радовић.

-Вјежба је била одлична и ово је прилика да још једном покажемо како све структуре дјелују добро, те да укажемо на значај Црвеног крста када треба некоме помоћи-рекао је Радовић.

Раме уз раме са фочанским спасиоцима посљедњих година су и припадници Службе за заштиту и спасавање из Плужина. Уз заједничке провјере способности, једни другима су ослонац и у реалним ситуацијама на терену.

-Успоставили смо одличну сарадњу и трудимо се да тако буде и на терену, када је помоћ једних другима потребна. Имали смо пар заједничких интервенција на ријеци Тари и захваљујући одличној координацији успјели смо да спасимо туристе-рекао је Мирко Цицмил, члан Службе за заштиту и спасавање Плужине.

У локалној управи задовољни су нивоом обучености и спремности спасилачких јединица с обје стране Таре.

-Показали су завидан ниво професионализма, да дјелују синхронизовано, те да имају добру сарадњу на терену. Опремање спасилачких јединица ће се наставити у наредном периоду, јер смо свјесни околности у којима живимо-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Међународни дан цивилне заштите обиљежава се у цијелом свијету од 1990. године, с циљем да се укаже на значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих врста несрећа и катастрофа.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...