Насловна Друштво Воденица на Бјелави: Чувар традиције

Воденица на Бјелави: Чувар традиције

29 C
Foča

Једина очувана и активна воденица на територији општине Фоча налази се у селу Буковица на ријеци Бјелави и припада породици Вујичић већ генерацијама. Евентуална заштита ове воденице могла би да помогне власницима који су заинтересовани да свом сеоском домаћинству додају и нову вриједност тако што ће се дјелатност проширити и на туризам.

Представници Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа из Бањалуке на захтјев Удружења грађана „Бјелава“ Фоча, посјетили су јуче једину фочанску воденицу изграђену неколико метара од мјеста гдје се састају Велика и Мала Бјелава.

Колика је важност очувања воденице, као и старог, готово замрлог заната, као својеврсног свједока и успомене на живот наших предака, процијениће представница Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Сњежана Глигорић.

-Ријеч је о објекту традиционалног народног градитељства који је током времена измијењен одређеним интервенцијама које не умањују превише његова својства у смислу представника традиционалног начина привређивања и живота народа на овим просторима. Старе воденице су иначе у нестајању на територији цијеле РС и с те стране сваки примјерак на који наиђемо на терену настојимо да адекватно процијенимо, како би на основу својстава које је успио да задржи, направили неку врсту заштите како би га сачували за будуће генерације. Да ли је то случај са овом конкретно воденицом, то ћемо тек видјети. Ово је сада прелиминарна процјена на основу првог увида. Истраживања су, можемо рећи, у току и кад буду завршена донијећемо коначну одлуку о којој ће и власници као директно заинтересовани, Удружење грађана и Туристичка организација, бити обавијештени-рекла је Глигорићева.

Ако се донесе позитивно мишљење о воденици као објекту који је могуће заштитити, у наредних мјесец дана биће завршен први корак процедуре.

-Сама процедура не траје дуго. Након прелиминарне процјене, ако установимо да објекат садржи елементе због којих би могао да буде заштићен, у Заводу ће бити урађено једно рјешење о претходној заштити и оно има рок важења од двије године од доношења рјешења до коначне одлуке, а за то вријеме има исти третман као и објекти под пуном заштитом. Да ли ће тако бити у овом случају, то ћемо заиста тек видјети-истакла је Глигорићева.

Воденица на Бјелави преживјела је два свјетска рата и није препуштена судбини осталих сличних објеката на подручју општине Фоча, којих је у прошлости било и преко стотину. Захваљујући њеним власницима, који кроз упорност желе да сачувају наше културно насљеђе, воденица породице Вујичић и данас меље жито.

Власник Милош Вујичић испричао је да је воденица још прије Првог свјетског рата отхранила многе људе који су свакодневно долазили по брашно од различитих житарица.

-Како су причали мој дјед и отац, данима су људи стајали, чак и по седам дана, да би дошли на ред да самељу жито. Мјештани околних села су сијали и довозили код нас, наплаћивао се ујам од млина и од тога је народ живио.  Овдје живим са породицом и планирам да развијем туризам. Желимо да сачувамо воденицу од даљег урушавања, јер је једина воденица у општини Фоча која и даље ради и меље-објаснио је Вујичић.

Примарни проблем опстанка воденице представља изградња мини-хидроцентрала на ријеци Бјелави. Мјештани су у страху да ће се таквим радовима промијенити ток ријеке због чега ће и сама воденица остати сува,а породица Вујичић без своје основне дјелатности.

Последњи текстови

Расте број заражених у Фочи, љекари упозоравају на опрез

Епидемиолошка ситуација у Фочи се погоршава и расте број позитивних лица на вирус корона, због чега стручњаци упозоравају на строго придржавање прописаних...

ОО СДС: Скромно обиљежавање Петровдана због епидемиолошке ситуације

Због тренутне ситуације изазване вирусом корона и према препорукама Кризног штаба ОО СДС Фоча неће бити у могућности да крсну славу, Петровдан,...

Oбјављени резултати конкурса за општинске стипендије

Општина Фоча објавила је данас резултате конкурса за додјелу стипендија за академску 2019 / 2020. годину, у којој ће се из локалног...

До 15.јула пријаве за бањско лијечење ратних војних инвалида

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида саопштено је да је пројекат бањског лијечења за ту категорију, који је био обустављен, поново одобрен...

Сунчано и веома топло вријеме

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити сунчано и веома топло вријеме, уз даљи пораст температуре ваздуха која ће достићи и...