Насловна Друштво Водопад Отеша: Кад природа ствара ремек-дјела

Водопад Отеша: Кад природа ствара ремек-дјела

28 C
Foča

Атрактивни водопад Отеша посљедњих дана међу омиљеним је локацијама Фочака који траже мир и бијег од свакодневице. Удаљен четири километра од Миљевине, овај природни феномен, смјештен у хладовини стољетне букове шуме, својеврстан је туристички потенцијал.

Мјештани миљевског села Ратаји кажу да у задње вријеме као никада прије, овај крај врви од посјетилаца.

Једни се надају да је повећана посјета околини њиховог села почетак туристичког развоја, што би могло да утиче и на побољшање квалитета живота у том подручју, док други сматрају да би веће интересовање за нетакнуту природу могло да наруши еколошку слику, те угрози мир и природну оазу, за коју су донедавно само ријетки знали.

До двадесетак метара високог водопада Отеша, са којег низ стрме стијене обрасле маховином обрушава вода и даље наставља ток ка Бистрици, стиже се аутомобилом, бициклом или пјешице.

Дијелом асфалтни и макадамски пут до ове зелене оазе дио је бициклистичке руте од Фоче, преко села Даничићи, познатог по Пјешчаним пирамидама, до Отеше смјештене недалеко од миљевског села Ратаји, на 738 метара изнад мора.

За оне који нису љубитељи двоточкаша, један од оријентира је и раскрсница, која одваја од магистралног пута Сарајево-Фоча ка селу Јелеч, гдје се налази бициклистичка сигнализација са јасним упутствима.

Пратећи добро маркирану стазу стиже се до посљедњих 200 метара ове атрактивне руте. Стрмом стазом, наставља се лаганом шетњом, током које ће, након пар пређених метара кривудавог путељка, шум осушеног лишћа замијенити хук воде која се слијева низ литице.

При самом доласку призор који фасцинира и пружа јединствен осјећај. Облици, колорит, пејзаж, који остављају без даха.

Водопад Отеша своју  раскош посебно истиче у прољеће, када усљед топљења снијега набуја. Током љетних мјесеци неријетко пресуши, а у јесен поново плијени љепотом. Незаборавни су и чаробни призори у зимским мјесецима када због ниских тепература водене капљице заледе, стварајући ледено ремек-дјело природе.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...