Насловна Друштво Вукадиновић: Уставни суд БиХ подстиче неспоразуме и неслогу међу народима у БиХ

Вукадиновић: Уставни суд БиХ подстиче неспоразуме и неслогу међу народима у БиХ

37.6 C
Foča

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да би Уставни суд БиХ требало да штити Дејтонски споразум који гарантује постојање ентитета с конститутивним народима и једнаким правима, али досадашње негативно искуство наводи на закључак да је циљ овог суда подстицање неспоразума и неслоге међу три равноправна народа у БиХ.

Поводом одлуке Уставног суда да се задужи Комисија за концесије БиХ да у року од три мјесеца ријеши спорна питања између БиХ и Републике Српске настала у вези са додјелом концесија, Вукадиновић је навео да никоме из Уставног суда нису сметале стотине концесија на територији ФБиХ.

Он је истакао да је изградња Хидроелектране „Бук Бијела“ прилика да ова општина економски процвјета и направи огроман финансијски искорак, те тако буде позитиван примјер и узор свим локалним заједницама у региону.

-Локална заједница не види ништа спорно у томе што се хидроелектране праве на нашој територији унутар Републике Српске-нагласио је Вукадиновић.

Након потписивања изјаве на заједничкој сједници Владе Републике Српске и Владе Србије, општина Фоча сматра да се радови спроводе у складу са одредбама Закона о унутрашњој пловидби Српске којима се све ријеке у Српској, укључујући Дрину, воде као „унутрашње воде Српске“, истакнуто је у саопштењу начелника општине Фоча.

-Подсјећам да никоме из Уставног суда БиХ нису сметале стотине концесија на територији ФБиХ, а нису реаговали ни прије неколико година када су за „Бук Бијелу“ биле заинтересоване кинеске и њемачке компаније-нагласио је Вукадиновић.

Он сматра да је ово истовремено и удар на буџет општине Фоча која се опредијелила за развој туристичких и хидропотенцијала локалне заједнице, а евентуалном неизградњом тих великих хидроелектрана општина би остала без неколико милиона КМ у буџету сваке године.

-Нећемо одустати од ове идеје да сви грађани који живе у Фочи заслужују економски процват и финансијску корист која ће бити остварена изградњом хидроелектрана система „Горња Дрина“. Фочаци су били и биће добри домаћини, зато ћемо се суздржати од тешких ријечи и наставити да радимо оно што мислимо да је најбоље-нагласио је Вукадиновић

Камен темељац за „Бук Бијелу“ постављен је половином маја, а пројекат вриједан 220 милиона евра финансирају електропривреде Српске и Србије.

Уставни суд БиХ наложио је 16. јула Комисији за концесије БиХ да у својству Заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке, ријеши спорна питања између БиХ и Републике Српске настала у вези са додјелом концесија. 

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...