Насловна Друштво Вјежбе спасилаца из Фоче и Плужина за већу безбједност туриста

Вјежбе спасилаца из Фоче и Плужина за већу безбједност туриста

17.8 C
Foča

Службе спасавања из Фоче и Плужина, након двије вјежбе у Националном парку „Сутјеска“ и једне на Пивском језеру, четврту заједничку вјежбу, и посљедњу предвиђену пројектом прекограничне сарадње, извеле су у кањону Таре, на њеној лијевој обали у Црној Гори.

У вјежби гашења пожара, као и у претходне три у којима су симулиране саобраћајне несреће и повреде туриста при планинарењу, ватрогасци и спасиоци из двије сусједне општине показали су висок ниво оспособљености.

Повезивање спасилачких служби, опремање и јачање њихових капацитета, а што ће посебно допринијети већој безбједности туриста, један је од циљева пројекта „Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА“, који подручје општина Фоча и Плужине промовише као јединствену туристичку дестинацију.

По двије заједничке вјежбе одржане су у Националном парку „Сутјеска“ и Парку природе „Пива“.

Руководилац Цивилне заштите у Фочи Милош Јакић каже да је прва вјежба била на планини Маглић, гдје су симулирали повређивање путника у моторном возилу и повређивање планинара при успону на планину.

„Друга вјежба било је симулирање спасавања туриста из кањоне ријеке Хрчавке, а трећу вјежбу имали смо на Пивском језеру –симулација слијетања путничког возила и евакуација унесрећених из деформисаног возила помоћу хидрауличног развалног алата“, навео је Јакић.

У завршној вјежби у кањону Таре симулиран је пожар који се са запаљеног возила проширио на околну шуму.

„Циљ ових вјежби је јачање и повезивање служби заштите и спасавања, да будемо спремни да у случају ванредних ситуација једни другима притекнемо у помоћ. Ово је почетак добре сарадње“, навео је Јакић.

Мирко Цицмил из Службе заштите и спасавања општине Плужине задовољан је успостављањем сарадње и показаним нивоом спремности да брзо и ефикасно реагују.

“Драго нам је да смо упознали колеге из Фоче, да смо остварили добру сарадњу и да смо спремни једни другима притећи у помоћ. Наставићемо сарадњу уз жељу да разлога за овакве интервенције буде што мање“, рекао је Цицмил.

Пројекат прекограничне сарадње “Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА” финансира Европска унија, а спроводе општине Фоча и Плужине у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Фоча.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...