Насловна Друштво Вјежбе спасилаца из Фоче и Плужина за већу безбједност туриста

Вјежбе спасилаца из Фоче и Плужина за већу безбједност туриста

1.6 C
Foča

Службе спасавања из Фоче и Плужина, након двије вјежбе у Националном парку „Сутјеска“ и једне на Пивском језеру, четврту заједничку вјежбу, и посљедњу предвиђену пројектом прекограничне сарадње, извеле су у кањону Таре, на њеној лијевој обали у Црној Гори.

У вјежби гашења пожара, као и у претходне три у којима су симулиране саобраћајне несреће и повреде туриста при планинарењу, ватрогасци и спасиоци из двије сусједне општине показали су висок ниво оспособљености.

Повезивање спасилачких служби, опремање и јачање њихових капацитета, а што ће посебно допринијети већој безбједности туриста, један је од циљева пројекта „Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА“, који подручје општина Фоча и Плужине промовише као јединствену туристичку дестинацију.

По двије заједничке вјежбе одржане су у Националном парку „Сутјеска“ и Парку природе „Пива“.

Руководилац Цивилне заштите у Фочи Милош Јакић каже да је прва вјежба била на планини Маглић, гдје су симулирали повређивање путника у моторном возилу и повређивање планинара при успону на планину.

„Друга вјежба било је симулирање спасавања туриста из кањоне ријеке Хрчавке, а трећу вјежбу имали смо на Пивском језеру –симулација слијетања путничког возила и евакуација унесрећених из деформисаног возила помоћу хидрауличног развалног алата“, навео је Јакић.

У завршној вјежби у кањону Таре симулиран је пожар који се са запаљеног возила проширио на околну шуму.

„Циљ ових вјежби је јачање и повезивање служби заштите и спасавања, да будемо спремни да у случају ванредних ситуација једни другима притекнемо у помоћ. Ово је почетак добре сарадње“, навео је Јакић.

Мирко Цицмил из Службе заштите и спасавања општине Плужине задовољан је успостављањем сарадње и показаним нивоом спремности да брзо и ефикасно реагују.

“Драго нам је да смо упознали колеге из Фоче, да смо остварили добру сарадњу и да смо спремни једни другима притећи у помоћ. Наставићемо сарадњу уз жељу да разлога за овакве интервенције буде што мање“, рекао је Цицмил.

Пројекат прекограничне сарадње “Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА” финансира Европска унија, а спроводе општине Фоча и Плужине у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Фоча.

Посљедњи текстови

Митрополит Хризостом: Свети Сава повео српски народ путем спасења

Светом архијерејском литургијом коју је служио митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, славу је прославио највећи православни храм у БиХ-Светосавски храм у Фочи....

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...