Насловна Култура ГД „Херцег Шћепан“ чува успомену на косовске јунаке

ГД „Херцег Шћепан“ чува успомену на косовске јунаке

22.3 C
Foča

Видовдан је за Србе један од највећих дана и празника. Осим што је спомен косовском страдању, остао је симбол српске истрајности и чувања идентитета народа.

Кроз свој рад и дјеловање успомену на косовске јунаке и српско страдање чува и ГД „Херцег Шћепан“ из Фоче које је данас организовало Етно сабор у Градском позоришту.

Српска пјесма и музика се стварала вијековима, у стиховима и тоновима чувала историју, слободарске вриједности и традицију, а да ни данас није пуно другачије, показали су у програму Етно сабора чланови ГД „Херцег Шћепан“ из Фоче, КУД-а „Војковићи, двојничари, гуслари и фрулаши.

Иако је у народу увријежено мишљење да на Видовдан не треба пјевати, предсједник ГД „Херцег Шћепан“, Раде Паповић, каже да се и на овај и овакав начин поштује та жртва која је поднесена у Косовском боју и на свим другим српским стратиштима. „Наши стари нису погинули да би ми били тужни већ распјевани и весели и док је нас, то ће тако и да буде. Ми ту нашу традицију не смијемо заборавити јер један народ који изгуби језик, писмо, културу и традицију, он не завређује да постоји. Народна пословица која каже да боље нестане села него обичаја је истинита и потврдила се много пута.  Ми се трудимо да очувамо обичаје и да баштинимо нашу традицију“, каже Паповић.

У програму су учествовали чланови друштава из Фоче, Војковића, Трнова и Источне Илиџе и фочански пјесник Бранимир Бато Радовић.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...