Насловна Друштво Голићева: Спријечена еколошка катастрофа у НП "Сутјеска"

Голићева: Спријечена еколошка катастрофа у НП “Сутјеска”

8.3 C
Foča

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас на Тјентишту да је, највише захваљујући правовременој интервенцији Хеликоптерског сервиса Републике Српске у гашењу пожара у кањону Хрчавке, спиријечена еколошка и материјална катастрофа.

Голићева је након састанка са директором Парка Александром Ковачем и начелницима општина Фоча и Гацко Миланом Вукадиновићем и Огњеном Милинковићем навела да су били у питању сати, можда и минути, да се пожар прошири на подножје Зеленгоре.

„Захваљујући Хеликоптерском сервису Репбулике Српске, који је имао више од 30 налета, спријечена је велика елементарна непогода и не постоји ријечи којима бих ја и као ресорни министар исказала захвалност Хеликоптерском сервису на челу са директором Бобаном Кустурићем. Шест пилота било је ангажовано и успјели су локализовати пожар“, рекла је Голићева.

Она је додала да се пожар и данас јавио у мањем обиму, а да су радници Националног парка и ватрогасци из Фоче и Гацка на терену и да су успјели локализовати и тај дио пожаришта.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Алексаданр Ковач каже да је пожар стављен под контролу, а да још догоријева неколико пањева.

„Битка за Зеленгору је добијена. На неколико мјеста пањеви догоријевају, ми то контролишемо са људством на терену и надам се да ћемо вечерас или рано ујутро рећи да је пожар дефинитивно угашен. Да није било помоћи општина Фоча и Гацко, републичке и општинске Цивилне заштите, Хеликотерског сервиса, ово би била немогућа мисија“, рекао је Ковач.

Начелници општина Фоча и Гацко Милан Вукадиновић и Огњен Милинковић захвалили су се Хеликоптерском сервису Републике Српске на брзој интервенцији, као и припадницима ватрогасних служби Националног парка и двије општине.

 „Пожар још тиња, али је под контролом и урадићемо све да га и угасимо“, рекао је Милинковић.

Вукадиновић је навео да ће локалне управе у сарадњи са Владом настојати да обнове ватрогасна средства и опрему, како у Националном парку, тако и у ове двије локалне заједнице.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...