Насловна Друштво Градска пијаца у новом руху

Градска пијаца у новом руху

4.6 C
Foča

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула у новом руху.

На старом фочанском тргу, односно пазаришту, гдје се вијековима размјењују и продају разна добра, коначно су обновљене бетонске надстрешнице, степеништа и читав плато, који је урађен посебном техником штампаног бетона.

Све то је пијаци дало доста љепши изглед, а у складу са режимом заштите културно-историјских споменика, с обзиром да је дио амбијенталне цјелине заштићене Пријеке чаршије.

Замијењене су и тезге, ријешен је проблем одводње оборинских вода, саниран је прилазни тротоар и измјештено и уређено мјесто за контејнере.

И продавци и купци одушевљени новим изгледом фочанске пијаце.

Истичу да деценијама није било значајнијих улагања, изузев мањих захвата на степеништима.

Продавац Нисад Габела из Горажда каже да је пијаца сада доста љепша.

“Свјетлија је подлога, кровови урађени, неће киснути, добро је. Ово је први пут да је пијаца урађена како треба за ово година како ја долазим, а ја сам овдје већ неких 19 година”, рекао је Габела.

Задовољна је и Момирка Марић из Фоче, која продаје домаће поврће и прерађевине од поврћа и шумског воћа.

“Пијаца је дивна. До сада се ништа није уређивало, ово је први пут, а добро би било да се уради још и мокри чвор”, рекла је Марићева.

Реконструкцију пијаце заједно су финансирали општина Фоча са 70.000 и швајцарски Каритас са 20.000 КМ у оквиру пројекта “Социо-економска одрживост и подршка локалном становништву Горњодринске регије”, а општина је издвојила и додатних 30.000 за тезге и пратећу инфраструктуру.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да Фоча као туристичко мјесто заслужује да има уређену градску пијацу, те да општина жели да увеже пољопривредне произвођаче са рафтинг туризмом и да стари дио града бљесне у најбољем свјетлу.

“Овај дио града је под заштитом државе и морали смо да ускладимо реконструкцију, односно санацију пијаце у габаритима које дозвољавају мјере заштите. У наредним корацима урадићемо тоалетни простор и још неке ствари које недостају”, рекао је Вукадиновић, захваливши се Каритасу на финансијској подршци.

Замјеник директора Каритаса Швајцарске у БиХ Златан Савић каже да су у овој организацији презадовољни како је урађена пијаца.

“Урађено је више и боље него што смо очекивали. Реконструкција пијаце је иницирана и већински финансирана од стране општине Фоча, а Каритас је само учествовао у склопу нашег пројекта који већ задње три године спроводимо на подручју ове општине”, рекао је Савић.

Радове је изводило фочанско предузеће Техноградња, чији директор и власник Саво Миловановић каже да је посебно задовољан што се одустало од варијанте постављања бетонских плоча и што су се одлучили за штампани бетон, што није уобичајено у Фочи.

“Надам се да ћемо у наредном периоду многе површине, умјесто бетона или плоча, радити штампаним бетоном. Најбитније је да су купци и продавци задовољни, то је био основни циљ и извођача и инвеститора”, рекао је Миловановић.

Уз стари трг, у Фочи је у току и обнова главног градског Трга краља Петра, те уређење и поплочавање платоа испред Храма Светог Саве.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...