Насловна Друштво Гуслари запјевали Српској: „Да смо сложни и побожни“

Гуслари запјевали Српској: „Да смо сложни и побожни“

7.9 C
Foča

Гусларско друштво „Херцег Шћепан“, уз подршку општине Фоча, приредило је гусларско вече на коме су наступили истакнути чувари традиционалног српског звука, напјева и епске поезије. Познати гуслари из Српске и Црне Горе провели су фочанску публику кроз епски и савремени опус народног стваралаштва.

У фочанском Центру за културу бројна публика уживала је у звуцима инструмента који је код Срба очувао оно што ни историја није забиљежила. Смјењивали су се народни гуслари пјевајући о великим значајним догађајима код Срба, вјековној жељи за слободом, опстанком и јединством српског народа.

У региону познат и препознат, народни гуслар из Плужина Здравко Кнежевић, члан Гусларског друштва „Војвода Лазар Сочица“, за кога је, како каже, сва српска историја испјевана уз гусле, свој наступ посветио је рођендану и крсној слави Републике Српске.

-Тридесет једну годину пјевамо, непрестаној борби за Српску. Извео сам једну пјесму поводом Дана Републике Српске, да смо сложни, да смо побожни и да чувамо српску вјеру свету, да смо вјерни косовском завјету-поручио је Кнежевић.

Истакнути народни гуслар Коста Плакаловић из Источног Старог Града опјевао је бројне историјске личности и догађаје код Срба. Фочацима је емотивно пјевао о традиционалним породичним вриједностима.

-Пјевао сам о унуцима и себи, једна поучна пјесма која расплаче публику и свакога дирне. Ја ту, заправо, пјевам о својој сахрани, ко ће носити свијећу, ко гусле, ко крст. Вечерас још један плус што гусламо за Дан Републике Српске и то баш овдје у Фочи која је „Мека гусала“, увијек била и остала-казао је Плакаловић.

Смотру гуслара у Фочи, поводом Дана Републике Српске, приредило је овдашње Гусларско друштво „Херцег Шћепан“, уз подршку локалне управе. Настојаће, кажу, да Фоча наредних година буде средиште гусларског умијећа.

-Мислим да ће ово вече временом прерасти у традицију. Ово нам је прво искуство везано за 9. јануар, али ћемо убудуће настојати да буде садржајније и боље. Вечерас су наступили еминентни гуслари, од Косте Плакаловића, свепризнатог првака Здравка Кнежевића, браће Работа, Драга Пелемиша и наше друштво. Ми управо зато и постојимо да бисмо окупљали, састављали, настављали, јер увијек нам се послије оваквих вечери одазову млађе генерације, које су, ипак љубитељи гусала- рекао је предсједник Друштва, Раде Паповић.

Гусле јаворове опјевале су народну славу, Косовски бој, велике витезове, цара Лазара, Марка Краљевића, Милоша Обилића. У ропству су бодриле дух народни и училе сиротињу рају, да се претрпи и да вјерује у дан ослобођења. Савремено доба није их преселило у музејске витрине. У двадесет првом вијеку Срби још пјевају уз гусле. Вијекови дођу и прођу, а гусле остају. Потврда томе је и гусларско вече у Фочи.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...