Насловна Друштво Гуслари са обје стране Таре бришу границе

Гуслари са обје стране Таре бришу границе

6.2 C
Foča

Гуслари из Фоче, Подгорице, Плужина и Жабљака одржали су концерт у Фочанској кући, најавивши да ће илиндански сусрети браће, не само по гуслама, из Српске и Црне Горе прерасти у традицију.

У пријатном амбијенту Фочанске куће, наступили су чланови гусларских друштава „Војвода Мина Радовић“ из Подгорице, „Војвода Лазар Сочица“ из Плужина, „Војвода Момчило“ из Жабљака и „Херцег Шћепан“ из Фоче.

Пјевало се о славној историји Срба и борби Херцеговаца и Црногораца против Турака, о српском јунаштву у Првом и Другом свјетском рату, али и о кобним подјелама међу Србима од Другог свјетског рата до данас.

Кроз епски десетарац одата је почаст и гуслама, том чудесном инструменту који је кроз историју био један од главних чувара српске традиције, културе и самопознаје.

„Кад длаком про длаке превуче, хеј, то му исто као муња пуче. То је дрво с јаворовог пања, пуно силе, истине и знања“, орило се из грла дванаестогодишњег дјечака Богдана Голубовића из Плужина.

„Гуслам двије године. То је традиција у мојој породици, ђедови су ми гуслали, мој отац, сада и ја. У Плужинама су гусле омиљене и међу дјецом, тако да нисам једини, још пет-шест мојих другара зна гуслати“, прича Богдан.

Нису изостале ни пјесме о љепоти ђевојака са Пиве и Дурмитора, о прелијепој природи краја гдје се „Пива са Таром састаје и плаховита Дрина настаје“, о животу на планини, некада пуној народа, а данас, нажалост, готово опустјелој.

„Ни катуна нема више, нити стада ни чактара, ђе се некад пјесма чула, сад тишина уши пара. Ливаде су некошене, у корову плодне њиве, таква нам је ђедовина и садашња слика Пиве“, запјевао је Максим Војводић из подгоричког Гусларског друштва „Мина Радовић“.

„Прошле године се због епидемије нисмо могли састајати, а ово је обнављање наших сусрета и дружења чему се сви радујемо. За нас гусларе ни Тара ни Дрина нису границе“, рекао је Војводић.

Гусларско вече организовало је домаће Гусларско друштво „Херцег Шћепан“.

Предсједник овог друштва Раде Паповић каже да сваког септембра гуслари из Фоче учествују на сабору гуслара на Шћепан Пољу у Црној Гори, а да на овај начин Фочаци желе да узврате гостопримство.

Он је истакао да ће се потрудити да, у сарадњи са предузећем „Извор“, које газдује Фочанском кућом, дружење гуслара на Илиндан прерасте у традицију.

„Ми не осјећамо границу на Тари, спојени смо нашом културом и традицијом, то је један народ, једна култура. Неко је то назвао прекограничном сарадњом, али за нас граница не постоји, не може нас ништа подијелити“, поручио је Паповић.

Гусларско вече одржано је под покровитељством предузећа „Извор“, чији директор Миомир Бојат најављује још културних дешавања овог љета у Фочанској кући.

„Гусларско вече смо одавно планирали, али нам епидемија није дозвољавала. Ускоро ћемо имати и изложбу слика“, рекао је Бојат. Народна пјесма каже да „ншта нема љепше знати, ко заједно запјевати“, па је концерт завршен управо тако, заједничком пјесмом браће из Фоче и Црне Горе.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...