Насловна Друштво Давид Дракул први допливао до Часног крста на Ћехотини

Давид Дракул први допливао до Часног крста на Ћехотини

22.4 C
Foča

Двадесетогодишњи Давид Дракул из Фоче побједник је пливања за Часни крст на ријеци Ћехотини. У богојављенском пливању, које је први пут организовано у Фочи, учествовало је тридесет седам Фочака и Фочанки.

И поред јаке конкуренције Давиду Дракулу није требало пуно напора да одважно и храбро доплива до Часног крста. Првак је и пригодно награђен.

-Први пут пливам, мало јесте хладно, али навикнем се брзо. Пливао сам за све суграђане, најмање због такмичења, првенствено због празника-рекао је Дракул.

Први пут у Фочи запливале су и припаднице њежнијег пола, међу којима Слађана Радовић и седамнаестогодишњакиња Ана Пухало.

-Мени су жене увијек биле инспирација и због тога сам данас ту. Драго ми је што први пут пливам у родном граду и надам се да ће нас догодине бити још више-рекла је Пухало.

Међу храбрим пливачима и свештеник Дарко Ђого.

-За мене је ово било на један начин преиспитивање сопственог живота, сопствених могућности, сазнања да сам без Христа ништа, а у Христу могу све. Оно што је важно је да није готово ни постојао такмичарски приоритет, већ је све било пријатељски, братски. Препорука свима из Фоче и околине да и догодине са нама учествују у овом лијепом наставку Свете тајне-рекао је Ђого.

Пливање за Часни крст оранизовала је фочанска Црквена општина и локална управа.

-Први пут смо се сабрали на ријеци Ћехотини, која је данас наш Јордан, који свијетли свјетлошћу Богојављења. Лијепо је што су наши бројни суграђани пливањем показали као чувари традиције, али на првом мјесту непоколебљиве вјере у Господа Исуса Христа-рекао је јереј Душан Андрић.

-Сви учесници су на неки начин данас побједници. Пливање за Часни крст се неће прекидати наредних година, тежићемо да постаје традиција, што је и требало да буде-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Богојављенска свечаност почела је Светом литургијом у Храму Светог Саве, након чега је услиједила литија од Храма до пливалишта.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...