Насловна Друштво „Дани боровнице“: Слатке делиције одушевиле посјетиоце

„Дани боровнице“: Слатке делиције одушевиле посјетиоце

8.3 C
Foča

Сокови и ликери од боровнице, мафини, куглофи, слатке пите и торте само су дио укусних делиција које су се синоћ могле дегустирати на манифестацији „Дани боровнице“ коју већ традиционално у августу организује Туристичка организација Општине Фоча.

На једном од штандова нашле су се ракије, џемови, пекмези и ликери Веленке Станојевић која већ годинама припрема ове производе од боровница убраних на платоу Зеленгоре. Веленка каже да је због суше боровница ове године лошијег квалитета него ранијих година: „На мјестима гдје има влаге боровница је одличног квалитета, док на мјестима гдје је јако сунце и у камењарима врло је лоша, већ је сува и изгледа као да је била у сушари. Берба боровнице иначе почиње у августу, али због великих врућина ове године смо почели раније и берба је већ при крају“.

Милена Цицмил за манифестацију „Дани боровнице“, припремала је ванилице, крофне и бакин колач: „Рецепти су као и за обичне колаче само се у ту смјесу додају боровнице и укус је фантастичан“, каже Милена.

Већина боровница бере се на планинама на подручју  Националног парка „Сутјеска“. Ова манифестација прилика је и за промоцију туристичке понуде Парка, каже Александар Видојевић, запосленик у Националном парку „Сутјеска“: „Како се већина боровнице бере у Националном парку сматрали смо да је важно да вечерас промовишемо атракције али и производе Парка. Радимо на сертификацији органске производње, посебно шумских плодова међу којима је и боровница“.

У Фочи синоћ на Тргу краља Петра бројни туристи из земаља Европе и свијета. Марсело Грам у Фочу је стигао из Аргентине. „Нисам очекивао да ћу да видим овакав фестивал у Фочи. Све ми се свиђа и музика и храна“.

Клара Вотавува је из Чешке дошла на рафтинг у Фочу. Одушевљена је манифестацијом „Дани боровнице“: „Данас смо дошли у Фочи како би ишли на рафтинг и планинарење. Случајно смо видјели да се нешто дешава у граду и дошли смо. Све је супер и укусно“.

Алба је из Француске, који је у Фочу дошао из Црне Горе. На манифестацију „Дани боровнице“ привукла га је музика којом је одушевљен: „Сутра идем на Тјентиште. Вечерас сам изашао у шетњу и прiвукла ме је музика. Иначе раније нисам имао прилику да слушам српску изворну музику и одушевљен сам. Пробао сам и храну највише ми се свиђа пита са боровницама“.

Традиционална манифестација „Дани боровнице“ за циљ има промоцију природног наслијеђа фочанског краја и природних вриједности Националног парка „Сутјеска“, каже директор Туристичке организације Општине Фоча Споменка Попадић: „Овом манифестацијом желимо да подигнемо свијест код људи о важности овог дара природе и о важности очувања биљке. Бројне су добробити конзумирања боровнице, има много витамина Ц, жељеза, подстиче добро расположење и позитивно дјелује на организам“.

Туристичка организација Општине Фоча наредне седмице „Дане боровнице“ организује и у Требињу, на тај начин промовишући овај дар природе као и Фочу и Национални парк „Сутјеску“.  На манифестацији „Дани боровнице“ наступили су и фолклорни ансамбли из Фоче, Краљева, Копра и Бечеја.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...