Насловна Друштво Дан инвалида: Организација слијепих и слабовидих подијелила помоћ својим члановима

Дан инвалида: Организација слијепих и слабовидих подијелила помоћ својим члановима

17.8 C
Foča

Међуопштинска организација слијепих и слабовидих Фоче, Калиновика и Чајнича подијелила је, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, пакете прехрамбених намирница и једнократне новчане помоћи за свих 27 својих чланова и за два сарадника који раде без накнаде.

Прехрамбене пакете добили су чланови из Фоче, а једнократне помоћи чланови у Калиновику и Чајничу.

Ову помоћ обезбиједили су спонзори, односно јавне установе и приватна предузећа, којима се организација обратила.

Предсједник Организације Дара Ђајић од активности из ове године издваја иницијативу за уградњу звучних семафора у Фочи.

„Имали смо два састанка са начелником општине и на једном од њих смо инцирали уградњу звучних семафора који би користили слијепим и слабовидим лицима, па смо тим поводом поднијели захтјев Полицијској управи Фоча. Начелник је вољан да се то одради“, рекла је Ђајићева.

Организације се обратила и општинском Одјељењу за урбанизам захтјевом да се на улазу у јавне установе изграде приступне рампе за инвалиде.

„Навели смо да је то потребно у Центру за социјални рад, гдје је нешто урађено, али недовољно, као и у Фонду пензијско-инвалидског осигурања, а било би добро и у осталим институцијама гдје особе са инвалидитетом, посебно оне у колицима, тешко могу да приђу. То смо замолили да планирају у идућој години“, рекла је Ђајићева.

Она се захвалила општинској власти и Центру за социјални рад што се новчане накнаде за туђу његу и помоћ и личне инвалиднине исплаћују редовно на мјесечном нивоу, што је, како је истакла, ријеткост у Републици Српској.

Ова организација, која постоји од 1962. године, деценијама води борбу да у буџету општине Фоча добије посебну ставку, па су и ове године, у оквиру јавне расправе за приједлог буџета, доставили свој план рада са пројектованим финансијким потребама.

Ђајићева је навела да новчана помоћ ни до сада није изостајала, али да се радило о симболичним износима, истакавши да су они, на нивоу Републике Српске, удружење од посебног јавног интереса.

Она је упутила апел одборницима Скупштине општине Фоча да уваже њихов захтјев и да се у буџету општине, умјесто у категорији са осталим удружењима и невладиним организацијама, како је то било до сада, убудуће воде посебно да би могли покрити трошкове рада и задовољити основне потребе својих корисника.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...