Насловна Друштво Дан општине: Подијељена признања и најављени важнији пројекти

Дан општине: Подијељена признања и најављени важнији пројекти

25.3 C
Foča

Општина Фоча прославила је Дан општине- 9. мај свечаном сједницом Скупштине општине на којој је заслужним колективима и појединцима подијељено 12 захвалница и 11 новчаних награда, а општинско руководство представило је најважније пројекте планиране у овој години.

Начелник општине Милан Вукадиновић најавио је најважније пројекте за наредни период, између осталог, градњу станова за младе брачне парове, реконструкцију градског трга, Центра за културу и информисање, градске пијаце, локалних и некатегорисаних путева.


Он је захвалио Влади за најављену реконструкцију пута према Шћепан Пољу и Тјентишту.

“Надамо се и санацији пута према Челебићима, а такође желим да истакнем да ћемо, надам се, до краја љета прогласити Парк природе “Тара”, да брендирамо и издигнемо на још већи ниво рафтинг ријеком Таром, који је уз Национални парк “Сутјеска” наша развојна шанса”, рекао је Вукадиновић.

Он је најавио да ће у наредних мјесец дана општина расписати јавни позив за избор извођача радова за изградњу зграде за младе брачне парове.

“Расписаћемо и критеријуме за младе брачне парове који ће моћи по најповољнијим условима, за 20 до 30 одсто јефтиније, да дођу до своје прве стамбене јединице. Такође, имамо намјеру градње дјечијих игралишта у свакој мјесној заједници, желимо да умијемо наш град како доликује. Фоча је туристичко мјесто, центар ове регије, она то заслужује”, истакао је Вукадиновић.

Међу добитницима захвалница су здравствене установе – Универзитетска болница, Дом здравља и Регионални центар Института за јавно здравство из Фоче, којима је на тај начин исказана захвалност за допринос у борби против епидемије вируса корона.

Захвалницу је добио и декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић за посебан допринос у увођењу нових студијских програма и афирмацији овог факултета.


На овој високошколској установи заживио је студијски програм медицина на енглеском језику, који студирају студенти из земаља ЕУ, Азије и Африке, а од наредне школске године страни студенти у Фочи ће моћи да студирају и стоматологију на енглеском језику.

“Чекамо да нам ресорно министарство и Влада одобре квоте за упис и то ће бити ново освјежење. Увелико разговарамо са агенцијама које нам доводе студенте за наставу на студијском програму медицина на енглеском језику да то урадимо и на стоматологији”, изјавио је Бокоњић новинарима након свечане сједнице.

Он је навео да са локалном управом и привредницима договарају рјешење за смјештај страних студената.“Оно рјешење које је данас и начелник општине у свом експозеу изговорио – у суштини потребан нам је нови студентски дом са конгресном двораном да бисмо могли, у саставу неког туризма и промоције Фоче, да организујемо велике конгресе медицине и стоматологије”, истакао је Бокоњић.

Радост Дана општине са Фочацима су подијелили и представници побратимских и пријатељских општина и градова из Србије, Црне Горе и БиХ.

Помоћник градоначелника Крагујевца за међународну сарадњу Борис Ковачевић истакао је да су Крагујевчани поносни на полувијековно побратимство са Фочом.


Он је изразио увјерење да ће се, послије проблема са епидемијом, сарадња Фоче и Крагујевца развијати пуним интензитетом, прије свега у областима туризма и привреде.

“Фоча има огроман привредни потенцијал, а Крагујевац је са друге стране врло погодно мјесто за развој индустрије и привреде, и поготово у дрвној индустрији видимо простор за сарадњу. Такође, међу Крагујевчанима је све популарнији долазак у Фочу, жеља за авантуром, за том врстом доживљаја коју фочанска природна богатства могу да понуде гостима”, рекао је Ковачевић.

Локални парламенти у Фочи и Херцег Новом донијели су недавно одлуке о братимљењу, а ускоро се очекује и потписивање меморандума о братимљењу, а потпредсједник општине Херцег Нови Мирко Мустур рекао је да су очекивања да сарадња буде посебно успостављена у областима медицине и туризма.

“У Херцег Новом живи велики број Фочака, то су добри људи са којима се лијепо живи и надамо се да ће то допринијети још бољој сарадњи”, рекао је Мустур.


Предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић подсјетио је да је у протеклој години, осим редовних сједница, одржана и посебна сједница локалног парламента на којој се расправљало о стању на путевима, са које су надлежним републичким институцијама упућени захтјеви за реконструкцију путне мреже.

“Донесени закљуци упућени су Влади Републике Српске и они су уродили плодом. Већ ове године одобрена су знатна средства за изградњу, реконструкцију и санацију путне мреже на територији наше општине. Уз закључке Скупштине, велики допринос дали су начелник општине и сви људи у општинској администрацији, који су уложили велике напоре да се почну рјешавати нагомилани проблеми у овој области, а сигурно је да ћемо будно пратити реализацију ових пројеката и процедура које су у току. Веома је важно да се реализују у што краћем року”, рекао је Драшковић.

Поводом Дана општине, општинске и борачке делегације положиле су цвијеће и прислужиле свијеће на споменике из Одбрамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата.

Добитници захвалница и награда:

Захвалнице: Универзитетска болница, Дом здравља, Институт за јавно здравство Републике Српске – Регионални центар Фоча, Ангио тим Универзитетске болнице у Фочи, декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић, Крсто Чанчар, Коста Супић, Драган Ђорђевић, Милица Шкипина, Радивоје Радовић, постхумно Небојша Чанчар и Зоран Смрекић.

Новчане награде:  Исидора Арсеновић, најбољи студент из Фоче, Бојана Чојић најбољи студент Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Никола Косјерина, најбољи студент Медицинског факултета у Фочи, Дарко Крсман, најбољи студент Православног богословског факултета у Фочи, најбољи ученици у прошлој школској години- Димитрије Доброта, Средњошколски центар, Горан Брборић, Српска православна богословија „Свети Петар Дабробосански“, Нина Филиповић, ОШ „Свети Сава“ и Јелена Мандић, ОШ „Веселин Маслеша“,  Удружење грађана Миљевина, Михаило Миликић и Ратко Радовић.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...