Насловна Култура Девић: Свети Сава и Свети Стефан историјски темељи Републике Српске

Девић: Свети Сава и Свети Стефан историјски темељи Републике Српске

7.9 C
Foča

Свети Сава уткао је српском народу кодекс части и вијековима га надахњивао слободарским и духом правдољубља, а управо на тим вриједностима настала је и Република Српска као вишевјековна тежња за слободом, истакао је у бесједи на Светосавској академији у Фочи доктор историјских наука са Института за савремену историју из Београда Немања Девић.

Девић је направио паралелу између Светог Саве и Светог Стефана, за којег је навео да је попут њега и српски народ кроз историју прогоњен ради истине, нагласивши да су и 9. и 27. јануар, оба ова празника, међаши и историјски темељи Републике Српске.

Сва духовна дјела Светог Саве и све што је из њих изникло,нагласио је Девић, извори су живе воде из којих се српски народ напајао у вијековима робовања.

„Можда ништа друго до чудо Божије показало је да светосавски дух напаја српски народ у борби за ослобођење и уједињење и у вековима након његове физичке смрти. Показало се да четири века после смрти Светог Саве, 1594. српски народ подиже устанак под барјаком Светог Саве“, рекао је Девић.

Он је додао да је и четири вијека након тог догађаја, то поново виђено и у Црној Гори, када је српски народ у величанственим литијама, под барјаком Светог Саве, Светог Василија, Светог кнеза Лазара и српских светитеља извојевао слободу и наставио да свједочи своје завјете и своје историјско упориште.

Девић је подсјетио да је у вријеме Краљевине Југославије, а посебно у вријеме комунистичке Југославије, светосавски, изворни српски идентитет био деценијама замућен и у запећку, али да се поново пробудио када се можда мислило да је неповратно успаван.

На Светосавској академији настављена је традиција да се златником дарују прворођене бебе у години.

Начелник општине Милан Вукадиновић даривао је златником Марка Томовића, од мајке Софије и оца Драгана, који је рођен 3. јануара, као и Вулета Пантовића, од мајке Сање и оца Бошка, рођеног истог дана.

Вукадиновић је подсјетио да општина редовно издваја знатна средства за пронаталитетну политику, те да су у прошлој години издвојена и додатна средства за суфинансирање пренаталних тестова, као и за суфинансирање зимнице и огрева вишечланим породицама, што ће бити мјера и у овој години.

„Такође, издвојићемо додатна средства за породице са троје и више дјеце, као и за све новорођене бебе чији родитељи нису запослени“, рекао је Вукадиновић.

Он је поручио да је Свети Сава био енергични дипломата, способни државник, саговорник краљева и царева,  просвјетитељ и учитељ, највећи син српског народа и најближи Богу од цијелог нашег рода, те да је његова свестраност идеал којем сви Срби требају да стреме.

Светосавску академију је уз подршку општине Фоча организовао Центар за културу и информисање.

„Послали смо поруку да је најбољи пут- пут који је Свети Сава изабрао, а то је пут православља“, рекла је директор Центра за културу и информисање Славица Филиповић.

У програму Светосавске академије наступили су етно појац из Подгорице Бранка Зечевић, професори Музичке академије из Источног Сарајева Данијела Газдић и Маја Станишић, фочански хор Побратимство, те ученици Средњошколског центра, Богословије и Основне музичке школе из Фоче.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...