Насловна Друштво Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

1 C
Foča

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током посјете Фочи. Додик је са општинским руковдоством разговарао о реализацији будућих инфраструктурних пројеката на подручју ове општине.

Деценијама најављиван пројекат изградње Бук Бијеле коначно би могао да добије епилог. Конкуренцијски савјет БиХ дао је позитивно мишљење за овај пројекат, што Републици Српској и Србији даје зелено свјетло за почетак реализације, рекао је Додик.

-Мислим да се ближи тренутак када ћемо овде доћи да положимо камен темељац и у року који је динамички потребан да изградимо хидроелектрану „Бук Бијела“ и не само њу, већ и хидроцентрале „Фоча“ и „Паунци“ које чине нови озбиљан енергетски ресурс, не само за Фочу, већ и за Републику Српску и Србију. Масовни грађевински послови очекују нас већ идуће године-рекао је Додик.

Ускоро се очекује и почетак изградње пута од Фоче до Шћепан Поља, пројекат који је БиХ и Републици  Српској одобрен у оквиру инвестиционог програма ЕУ. Спрема се и пројекат изградње пута Фоча-Тјентиште.

-Обезбиједили смо пет милиона евра за тај пут, чека нас пројектовање и рјешавање имовинско-правних односа. Биће нам неопходно још 30 милиона марака, у сваком случају, тај пут ће се градити и новац ће сав бити обезбијеђен-рекао је Додик.

Најављене инвестиције у Фочи донијеће бројне бенефите, оцјењују у локалној управи.

-То су инвестиције које ће битно промијенити ситуацију у општини, оприје свега када је ријеч о запошљавању нових људи, јер су то велики капитални пројекти у хидропотенцијалу и путној мрежи. На тај начин Фоча ће се развијати и у будућности-рекао је начелник општине Радисав Машић.

На састанку је констатовано да је руководство општине заједно са Владом Српске протеклих година ријешило много проблема који су се чинили нерјешивим и реализовало бројне значајне пројекте, међу којима су изградња студентског дома, модеран објекат Богословског факултета, реконструкција и опремање болнице, нови водовод и реконструкција градских улица.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...