Насловна Хроника „Дојаве“ добијају судски епилог

„Дојаве“ добијају судски епилог

24 C
Foča

Окружни суд у Требињу потврдио је пресуде Основног суда у Фочи против пет лица из Фоче који су путем кладионичарских превара на интернету оштетили бројне грађане широм бивших југословенских република и западне Европе. Лица су пресуђена за кривична дјела превара и прање новца, а изречене су им новчане казне, истакнуто је на редовној конференцији за новинаре ПУ Фоча.

Прије три године Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске и Полицијска управа Фоча на подручју ове општине започели су оперативну акцију кодног назива “Дојава” током које је ухапшено на десетине лица осумњичених за кладионичарске преваре, изнуде и прање новца путем интернета.

У оквиру ове акције ПУ Фоча је, у периоду од 2017.до 2020.године надлежним тужилаштвима поднијела више од 200 извјештаја о почињеним кривичним дјелима превара и прање новца против пар стотина лица која су путем „кладионичарских превара“ оштетила више од хиљаду грађана широм региона и западне Европе, причинивши им милионску штету.

Упркос тврдњама појединих осумњичених да у почињеним радњама нема елемената кривичног дјела, те да нема мјеста ни судском процесуирању, „дојаве“ добијају судски епилог.

Пресуде су доказ раније добро обављене полицијске истраге и прикупљених доказа, као и сарадње са другим полицијским органима и агенцијама, сматрају у ПУ Фоча.

-Основни суд у Фочи је надлежан за та кривична дјела. Након прве пресуде суда уложене су жалбе од окривљених лица и њихових бранилаца, али је Окружни суд у Требињу потврдио пресуде суда у Фочи, што даје сатисфакцију да се настави рад по овој проблематици. Пресуде су донесене против пет лица, а оне су углавном новчане казне- рекао је начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић.

Пресуђена лица дужна су, како незванично сазнајемо, да уплате 20 одсто од износа који су стекли путем кладионичарских превара, док лица која су оштећена имају право да против превараната поднесу приватну тужбу.

Иако је полиција већ задала добре ударце „кладионичарској онлајн превари“ те ухапсила десетине превараната који су узимали новац наивних грађана, у Фочи се и даље, према оперативним сазнањима, појединци спорадично баве „сигурним дојавама“.

Осим „дојава“ које су обиљежиле протекли период, припадници ПУ Фоча, током мјесеца априла, највише су били ангажовани на чувању реда и мира током ванредних околности изазваних епидемијом вируса корона.

На подручју које оперативно покрива ова Управа, забиљежено је 26 кривичних дјела, пет више него у априлу прошле године, навео је Томовић.

-Биљежимо повећање за 23,8 процената. Укупан коефицијент расвијетљености је 88 одсто, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела од стране непознатог извршиоца је 40 одсто. По структури, 23 почињена кривична дјела су из опшег криминалитета, два из привредног и једно из области безбједности саобраћаја-навео је Томовић.

Јавни ред и мир у априлу је нарушен 42 пута, током којих је почињено 48 прекршаја, док је у истом мјесецу лани евидентирано седам нарушавања, односно десет прекршаја. Већи пораст резултат је кршења полицијског часа који је био на снази, те других закључака Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао је начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић.

-Највећи број прекршаја односи се на кршење ограничења кретања на одређеном простору. У априлу смо евидентирали 35 прекршаја , у марту шест, а до сада у мају 15. Поред тога, реализовали смо и закључке о кориштењу заштитне опреме на јавним мјестима и до данашњег датума санкционисали смо 14 лица која нису поступала по том закључку-рекао је Крунић.

У априлу није забиљежено вршњачко насиље, напад на полицијске службенике, док су забиљежена три случаја насиља у породици. Догодило се десет саобраћајних незгода у односу на 23 у истом прошлогодишњем периоду, што је смањење за више од 50 одсто. Сви ови показатељи утицали су да је укупно стање безбједности на подручју ПУ Фоча оцијењено повољним.

Последњи текстови

Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим се до 17. августа забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

У Фочи и даље неповољно епидемиолошко стање

На подручју општине Фоча епидемиолошка ситуација и даље је неповољна, али је и све више опорављених лица, тако да је тренутно 67...

Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

Због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету  за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више...

Повријеђен пјешак на путу Фоча-Брод

У саобраћајној незгоди на регионалном путу Фоча-Брод на Дрини у мјесту Брежине повријеђен је пјешак, када га је док се кретао уз...

Спарно и вруће, увече наоблачење

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано, спарно и вруће, поготово у сјеверним и источним дијеловима, са температуром ваздуха...