Насловна Култура Духовно насљеђе Рудничко-таковског краја пред фочанском публиком

Духовно насљеђе Рудничко-таковског краја пред фочанском публиком

18.6 C
Foča

Центар за културу и информисање организовао је изложбу фотографија “Иконе и фреске Рудничко – таковског краја”.  На изложби је представљено 30 фотографија одштампаних на платну, на којима је приказано највеће духовно насљеђе и најљепши и најстарији примјерци иконо и фреско-сликарства тог дијела Србије.

Најстарији трагови иконописа и фрескописа на подручју Рудничко-таковског краја налазе се у најстаријим црквама и манастирима  који су преживјели бурна времена, а  сачуване су у два манастира из 15. вијека , три цркве брвнаре, четири цркве задужбине кнеза Милоша Обреновића и неколико сеоских цркава из 19 вијека. Оне представљају највеће духовно насљеђе Рудничко-таковског краја а репрезент су и културног и умјетничког насљеђа у периоду од неколико вијекова. Завјет су потомству за будућа времена, а изложба је необична и оригинална, каже Радош Гачић, историчар умјетности.

-„Иако се ради о копијама икона и фресака које су заступљене на нашем културно-уметничком подручју општине Горњи Милановац, решили смо да направимо један шири избор икона и фресака које су по нечему другачије, занимљиве, које репрезентују оно што је уметност иконописа и фрескописа у Рудничко-таковском крају почев од 15. века и закључно с крајем 19. века. То је један пресек културно уметничког блага које се налази на нашем простору“, каже Радош Гачић, историчар умјетности.

Изложба је резултат недавно потписаног меморандума о културној сарадњи Центра за културу и информисање Фоча и Културног центра Горњи Милановац, каже директор ЦКИ Владимир Пантовић.

-„Изложба “Иконе и фреске Рудничко – таковског краја” је прва од активности која је резултат потписаног меморандума. Публика у Фочи има прилику да погледа 30 фотографија. Пред њима је једна богата духовна ризница и сви љубитељи умјетности и духовности као и посјетиоци манастира имају прилику да се упознају и уживају у изложеним фотографијама.  Меморандум о сардњи подразумијева размјену културних програма и садржаја. Ми ћемо се трудити да у наредном периоду организујемо изложбу фочанских ликовних умјетника у Горњем Милановцу. Наравно, ту ће бити и разних промоција књига, пјесничких  вечери, културно- умјетничко насљеђе њиховог и фочанског краја такође ће бити представљено. Вјерујемо да ће у оквиру тих програма које будемо реализовали долазити до различитих идеја шта то можемо урадити на радост публике и у Горњем Милановцу и у Фочи“, рекао је Владимир Пантовић,  директор ЦКИ Фоча.

Након Фоче изложба ће бити постављена у Чајничу, Вишеграду, Бијељини, Тузли и Источном Сарајеву.

Најстарији и најљепши примјерци иконо и фреско-сликарства Рудничко-таковског краја у Фочи остају до 5.септембра,  а изложени су у прелијепом амбијенту Фочанске куће.

Посљедњи текстови

На спорстком терену у Миљевини постављени рефлектори и трибине

Напорима младих из Миљевине и Удружења грађана Миљевина на спортском терену Основне школе „Свети Сава“ у овом насељу постављени су рефлектори. 

У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча број саобраћајних незгода и прекршаја јавног реда и мира у августу је повећан у односу на исти...

Општина суфинансира будуће приправнике- ускоро јавни позив послодавцима

Више од стотину младих Фочака са високом стручном спремом немају одрађен приправнички стаж, па је локална управа одлучила да распише јавни позив...

Грађани предлажу и сами бирају пројекат који ће се финансирати

Пунољетни грађани Фоче имаће прилику да поднесу приједлог за рјешавање неког од проблема у својој локалној заједници чија вриједност не прелази 20.000...

Чајничанин ухапшен због прања новца

Полиција у Чајничу ухапсила је Чајничанина чији су иницијали С.Ж. који се сумњичи да је починио кривично дјело прање новца, чиме је...