Насловна Друштво Еминентни хирурзи региона у Фочи

Еминентни хирурзи региона у Фочи

12.5 C
Foča

Тринаести симпозијум хирурга РС и Србије са међународним учешћем окупио је у Фочи више од стотину хирурга из региона који ће током тродневног скупа размијенити искуства и сазнања из области хирургије, као и најновије дијагностичке и терапијске методе. Фочанске дане хирургије, на којима се од 2008. године усавршавало на хиљаде хирурга и љекара других специјалности из Европе и свијета, са Хируршком секцијом Српског лекарског друштва Београд и Удружењем хирурга Републике Српске организују Медицински факултет и Универзитетска болница.

Послије три године паузе, узроковане епидемијом вируса корона, еминентни хирурзи региона поново су у Фочи. Кроз осам стручних предавања размијениће искуства о оном што су претходно радили и оном што је урађено у вријеме пандемије.

-Ово је начин да са нашим колегама разговарамо, подијелимо искуства, да оно што смо раније знали обновимо, а оно што нисмо да сазнамо и научимо. Много очекујемо од наших колега из Србије, они нам свесрдно помажу, посебно када наши љекари своје специјализације обављају у установама у Србији, након чега су спремни за вођење савремене хирургије-рекао је предсједник Удружења хирурга Републике Српске, Синиша Максимовић.

Хирурзи региона током пандемије вируса корона нису стајали. Обављали су свој посао професионално и часно. Стизали су и да усвајају савремене методе лијечења, оцјењује предсједник Хируршке секције Српског лекарског друштва из Србије Србислав Кнежевић.

-Нисмо заостајали сигурно, пратили смо трендове. Има много нових ствари, нових приступа уопште у хирургији, морамо то пратити и успевамо у томе. Има довољно кадра, довољно ентузијаста, довољно младих људи, надам се да нећемо заостајати за светом-казао је Кнежевић.

До сада су на симпозијуму у Фочи учествовали водећи свјетски екпсерти из области дигестивне, торакалне и онколошке хирургије. Захваљујући размјени искустава уведене су бројне напредније праксе у операционе сале. Ове године у фокусу је и мини инванзивна лапароскопска хирургија, која се успјешно примјењује у Универзитетској болници у Фочи и другим здравственим установама у Српској.

-Хирурзи Српске, уз подршку менаџмента установа и Министартсва здравља, констатно подижу ниво хирургије. Има ту још много да се ради, јер данас у свијету мини инванзивна лапароскопска хирургија је стандард, сев се више ради и говори о роботској хирургији. Да бисте дошли до тог нивоа морате да лапароскопску хирургију подигнете на виши ниво, како бисте ишли даље-истакао је руководилац Катедре за хирургију на Медицинском факултету у Фочи, Ненад Лаловић.

Еминентни тродневни научни скуп отворио је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић. Нагласио је да развој медицинске науке у Српској неће стати захваљујући и оваквим научним скуповима и иновативном и преданом раду врхунских љекара у свим областима медицине.

-Симпозијум ће дати један значајан допринос хируршкој струци. Представићемо неке од наших ствари које смо урадили, јер има доста наших младих хирурга који уводе нове методе. Ми смо, наслањајући се на нови Закон о здравственој заштити, отворили један простор телемедицине, мобилне медицине, дигитализације, роботике, тако да је то све оно што нас очекује за развој у наредном периоду-навео је Шеранић.

Симпозијум у Фочи један је од највећих скупова хирурга на овим просторима, који умногоме доприноси усавршавању кадрова, као и лијечењу пацијената на простору цијеле бивше Југославије.

Посљедњи текстови

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из...

Градска пијаца у новом руху

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула...

Дом здравља: Нагло захлађење проблем хроничним болесницима

На сјеверној земљиној полулопти данас је почела јесен. Почетак јесени доноси и ниже јутарње температуре и честу појаву здравствених проблема за хроничне...

Сутјеска-Модрича сутра на Арена спорт ТВ

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Алфа Модричу у деветом колу Прве лиге Републике Српске, а утакмицу ће преносити спортски телевизијски канал...

Реконструисана градска пијаца: Отварање сутра у 8.00 часова

Представници Општине Фоча и швајцарске организације „Каритас“, отвориће сутра у 8.00 часова реконструисану градску пијацу. Степениште, тротоари, ограда и...