Насловна Друштво Затражена информација о роковима градње путева према Шћепан Пољу и Тјентишту

Затражена информација о роковима градње путева према Шћепан Пољу и Тјентишту

22.4 C
Foča

Магистрални и регионални путеви на подручју општине Фоча нису безбједни и њихово катастрофално стање је највећи саобраћајни проблем у овој општини, истакнуто је на првом састанку новог сазива општинског Савјета за безбједност саобраћаја.

Фото: Састанак Савјета за безбједност саобраћаја

Савјет, у чијем раду су, осим представника локалне управе, полиције и општинских установа, учествовали и представници републичке Агенције за безбједност саобраћаја и јавног предузећа “Путеви Српске”, донио је закључак којим је од надлежних институција Републике Српске и БиХ затражена информација о томе докле се стигло са активностима у вези са изградњом магистралних путева Фоча – Шћепан Поље и Фоча-Тјентиште, те реконструкцијом регионалног пута према Челебићима.

Фото: Регионални пут Фоча-Челебићи

Савјет је изразио незадовољство стањем комплетне мреже магистралних и регионалних путева, а од надлежних је затражио и да одговоре који су рокови завршетка изградње и реконструкције ових дионица уз захтјев да се путеви много боље одржавају у зимском периоду.

У најлошијем стању је магистрални пут према Шћепан Пољу, за који, истакли су представници полиције, страни туристи не могу да вјерују да је ријеч о магистрали која повезује Сарајево и Подгорицу, те мисле да су залутали када их навигација доведе до ове дионице.

Фото: Магистрални пут Фоча-Шћепан Поље

Такође, изузетно опасна је и магистрала према Тјентишту, са бројним кривинама, уским и неравним коловозом, на којој је овог љета забиљежен повећан број удеса, као и регионални пут према Челебићима, који је већим дијелом макадамски, оцијењено је на састанку.

Фото: Удес на путу Фоча-Тјентиште

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је на састанку констатовано да је само један магистрални правац у добром стању, а то је пут према Вишеграду.

“Опет апелујемо на све нивое власти да ови путеви морају бити приоритет, да ми не можемо да развијамо општину у било ком сегменту, а нарочито туризам, ако немамо ријешен проблем регионалних и магистралних путева”, навео је Вукадиновић.

Он је додао да је велики саобраћајни проблем и недостатак паркинга у Фочи.

“Планирамо у центру града да направимо централно паркиралиште и да у сваком кварту покушамо ријешити тај проблем. Такође, разматрали смо и безбједност дјеце, а идеја је да за свако новорођенче обезбиједимо ауто-сједалицу, у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја. У наредним данима видјећемо да ли постоје средства за те намјене”, рекао је Вукадиновић.

Фото: Састанак Савјета за безбједност саобраћаја

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић истакао је да је лоша путна мрежа на подручју Фоче велики проблем који треба што прије рјешавати.

“Ми морамо радити на базној основи и превентивним активностима побољшавати безбједност саобраћаја, а онда и на вертикалној основи према институцијама Републике Српске тражити пролазе и контакте гдје би се на том нивоу рјешавао проблем обнове путне мреже”, навео је Крунић.

На састанку Савјета за безбједност истакнуто је да су и даље неприлагођена брзина и вожња под дејством алкохола најчешћи узрочници удеса, те да је све више возача који возе под дејством опијата.

Такође је речено да та појава није нова, али је брзорастућа, па је тако полиција на подручју општине Фоча у овој години из саобраћаја искључила 120 возача који су били под дејством дроге, а међу којима је било и малољетника. 

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...